15-årig skolepige død af meningitis

Elever og lærere på Solrød gymnasium samles til orientering, efter en elev er død af den frygtede sygdom.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Embedslægen på vej til Solrød Gymnasium for at orientere elever og lærere.

En 15-årig pige fra Solrød Strand er død af den frygtede sygdom meningitis.

- Der er tale om en pige fra Solrød, der er død på hospitalet trods intensiv behandling, siger embedslæge Elli Lund til bt.dk.

- Jeg vil nu tage til Solrød Gymnasium, hvor pigen gik. Her har jeg bedt rektor samle elever og lærere, så jeg kan orientere dem om det, de skal være opmærksomme på, siger Elli Lund.

- Det er kun de nærmeste familiemedlemmer, der skal have forebyggende behandling, og der er ingen grund til panik. Hverken eleverne eller deres forældre har særlig grund til bekymring, eller til at blive hjemme fra skolen, understreger Elli Lund, der oplyser, at meningitis i de fleste tilfælde behandles, og kureres med en kraftig penicilinkur.

- Det er sjældent vi ser, at sygdommen smitter fra syge til raske. 20-25 procent af alle raske danske teenagere bærer den i næsen, uden at blive syge af den.

Så det er meget svært at gardere sig imod meningitis?

- Ja. De fleste tilfælde af sygdommen opstår helt tilfældigt.

På Solrød Gymnasium vil Elli Lund fortælle elever og lærere, hvilke symptomer de skal holde øje med, for at tage den farlige, men sjældne sygdom i opløbet.

- Man skal holde øje med temperatur-stigning, opkast, ulyst til at mad og drikke, kulderystelser og stivhed i hals og nakke, siger Elli Lund og sammenligner det med influenza-symptomer.

- Men hvis man også oplever uklarhed, en kraftig stigning i temperatur og kramper samt små røde mærker, skal man søge læge eller skadestue, siger Elli Lund, der fortæller, at sygdommen kan udvikle sig på få timer.

Hvis meningitis, der også kaldes hjernehindebetændelse, opdages i tide er den sjældent livsfarlig, og kan klares med antibiotika.

Den rammer typisk unge i teenage-alderen. I Danmark er der tale om cirka 100 tilfælde om året.