15-årig pige fra mørkelagt Kundby-sag går til landsretten

Forsvarer for pigen vil bede om et retsmøde i landsretten for at få sat hende på fri fod i mørkelagt sag.

En 15-årig dansk konvertit fra Kundby er blevet varetægtsfængslet i isolation for at producere sprængstof. Den fængsling vil hendes forsvarer nu kære til landsretten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København: En ung kurdisk kvinde frygter for sin sikkerhed, hvis detaljer om hende kommer frem i lyset i Københavns Byret.

Det siger hendes advokat tirsdag i den første retssag om politiets indgreb over for personer, som mistænkes for at ville deltage i væbnede konflikter i udlandet.

22-årige Joana Palani har fået frataget sit pas, ligesom politiet har forbudt hende at forlade Danmark i et år.

Både i Syrien og Irak har hun angiveligt deltaget i kurdernes kampe mod Islamisk Stat. Og det indebærer, at hun ifølge politiet kan være til fare for statens sikkerhed.

Nu beder Joana Palani byretten om at ophæve politiets indgreb, men retsmødet tirsdag begynder med, at advokat Thorkild Høyer forlanger dørlukning.

- Der skal fremlægges oplysninger, som kan indebære en trussel mod min klients sikkerhed, siger advokaten.

Hvad det nærmere går ud på, får journalister og andre tilhørere ikke besked om. Efter en halv times tid bestemmer dommer Karen Duus Mathiesen, at dørene lukkes, når Joana Palani og en politibetjent afgiver forklaring.

Kvindens sag har været vidt og bredt omtalt i medierne.

Berlingske, BT, Berlingske, Politiken og Information er blandt de medier, som har bragt store reportager om gymnasieeleven, der forlod Danmark for at deltage i kurdernes væbnede kamp.

Desuden er der på Facebook fotos af hende i uniform og med våben. Og netop hendes optræden i aviserne og opslagene på Facebook indgår i politiets begrundelse for indgrebet.

Det fortæller Københavns Politis repræsentant, Rikke Skov Bonde, da hun gennemgår sagen.

Et afgørende spørgsmål er tilsyneladende, om hun har kæmpet for YPG, der er tilknyttet PKK, som står på terrorlisterne.

Dette er hun blevet citeret for i interviews. Her har hun oplyst at have været med i YPJ, som er den kvindelige afdeling af YPG.

Men senere har hun og advokat Høyer sagt, at hun derimod har deltaget i de kurdiske Peshmerga-styrkers indsats. Advokaten har sagt, at politiet har taget fejl.

Det var sidste forår, at pasloven blev ændret. Og hensigten var især at bremse radikaliserede unge, der drages af for eksempel Islamisk Stat.

Torsdag fortsætter sagen i byretten. Dommerens afgørelse kommer først senere.

/ritzau/