14-årige Stefan om Trump: »Kommer der så krig?«

Det er ikke kun de voksne, som er chokerede over valgets resultat. Børn og unge har også fulgt med i Trumps kontroversielle udtalelser, og på Facebook går der falske rygter om, at Trump vil bombe Danmark.

Elever fra Trørødskolen i 8. klasse taler om hvordan de har det med, at Trump er blevet valgt som USAs kommende præsident. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

»Da min mor vækkede mig og fortalte, at Donald Trump var blevet valgt, tænkte jeg: kommer der så krig?«

Sådan lød det fra 14-årige Stefan, da Berlingske mødte ham og hans tre klassekammerater Julie, Fabian og Caroline torsdag formiddag i spisefrikvarteret på Trørødskolen.

Onsdagens helt store samtaleemne på skolegangene var valget af Donald Trump som USAs kommende præsident, fortæller 8. klasseseleverne. De har nemlig ligesom så mange andre danskere interesseret sig for valgkampen ved at se TV-debatter på YouTube og læse artikler på nettet. Og det, som de har set og læst, har mildest talt skræmt dem.

»Jeg har kun set ting om Trump, hvor han siger onde ting, så jeg har en idé om, hvad han er i stand til at gøre,« siger Stefan og fortsætter:

»Når jeg har set ham har jeg bare tænkt »hold da op, han er en ret stor og vanvittig mand«, Jeg synes i hvert fald, at han er skør.«

De andre tre er helt enige. De fortæller om en video, de har set på på Facebook, der er klippet sammen på en måde, så det lyder som om, at Trump vil smide en atombombe over Danmark. Selv om de godt ved, at videoen er manipuleret, kan flere af dem ikke lade være med at frygte, hvad han kan finde på.

»Det er skørt, at han vil bygge en mur mellem Mexico og USA. Det virker som en meget simpel og ugennemtænkt løsning,« siger Julie og Stefan giver hende ret:

»Når han siger sådan noget, virker han næsten som Hitler.«

De fire klassekammerater har også hørt om Trumps syn på kvinder, »det der sexskandale-noget«, og at han måske ikke rigtig betaler skat.

»Jeg synes, det virker som om, at ingen kan forudsige, hvad der vil ske nu, og det føles ret utrygt,« siger Caroline.

Hun er dog hverken bekymret for krig eller atombomber, for hendes forældre og lærere har fortalt hende om det politiske system i USA.

»Han har gode mennesker omkring sig, og Senatet har også en finger med i spillet. Det er jo ikke sådan, at han er en Hitler, som står alene med magten,« siger hun.

For Fabian, som også blev bekymret over valgets resultat, hjalp det at se Trumps takketale.

»Der fik jeg et lidt anderledes indtryk af ham, fordi han virkede mere mild og åben,« siger han.

De fire kammerater er blevet roligere i løbet af de seneste dage efter at have talt med deres forældre og lærere, men de er ikke sikre på, hvordan Danmark skal samarbejde sammen med USA fremover.

»Før arbejdede vi jo sammen med Obama. Med Trump bliver det måske anderledes,« siger Julie.