13 personer dømt i Danmarks største sag om menneskehandel

Den 47-årige bagmand blev idømt syv år og elleve måneders fængsel for sin medvirken i sagen.

På billedet et hus ved Stenlille, på Sorøvej, hvor menneskesmuglere gemte nogle af de fattige rumænere, som er blevet udsat for menneskehandel. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Retten i Lyngby har mandag idømt 13 personer mellem tre år og syv år og elleve måneders fængsel i den såkaldte Hvepsebo-sag, som er kaldt danmarkshistoriens største sag om menneskehandel.

Alle er desuden blevet dømt til udvisning af Danmark bortset fra en enkelt, som er dansk statsborger.

Blandt de 13 dømte er den 47-årige ED, der efter anklagemyndighedens opfattelse er den absolutte hovedmand i sagen, som er blevet idømt syv år og elleve måneders fængsel.

ED har efter eget udsagn hjulpet op mod 1000 rumænere med at skaffe sig danske cpr-numre ved hjælp af falske ansættelseskontrakter.

I Operation Hvepsebo, som politiet har døbt sagen, er i alt 26 personer tiltalt for at have lokket 300 fattige rumænere til Danmark og udnyttet dem til økonomisk kriminalitet for op mod 40 millioner kroner.

- Nogle af forklaringerne har gjort et stort indtryk på retten, siger dommeren.

Ofrene er blevet placeret i faldefærdige huse, der i mange tilfælde har været uden vand, strøm og varme.

Flere af husene har ligget så isoleret, at ofrene har været afhængige af, at der blev leveret mad og dagligvarer til dem.

- Det er ikke de fysiske rammer, der har været det værste. Det har været måden, hvorpå man har behandlet ofrene, siger dommeren.

- Alle de tiltalte har i deres adfærd vist betydelig ligegyldighed over for ofrenes velbefindende.

Politiet har efterforsket Hvepsebo-sagen i fem spor, og det er i sagens spor 1, at der mandag er faldet dom.

Bagmandens forsvarer, advokat Michael Harms, har tidligere påstået, at personerne udmærket vidste, at deres identitet skulle bruges til at begå bedrageri. Derfor var de ikke udsat for menneskehandel, men har medvirket til kriminaliteten.

- Den forklaring har retten ikke købt, fortæller dommeren.

Retten har vist sig enig med senioranklager Jette Malberg, der i sin procedure påstod, at dommene skulle lyde på mellem tre år og syv år og elleve måneders fængsel.

/ritzau/