1,3 millioner danskere er endnu ikke klar til digital post

Når kontanthjælp og boligsikring ikke kommer, kan det snart skyldes, at man ikke har tjekket sin digitale postkasse. Og hele 1,3 millioner danskere er endnu ikke klar til digital post.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1,3 millioner danskere er endnu ikke klar til at modtage digital post fra det offentlige fra 1. november. Det skriver Politiken.

Tallet er forbavsende højt, mener Søren Skaarup, der arbejder på en afhandling om borgernes oplevelse af digitale løsninger i det offentlige.

»Jeg håber, at myndighederne udviser smidighed. Det vil være gift for systemet, hvis der opstår en masse møgsager, fordi folk har glemt et brev,« siger han til Politiken.

Formand i Dansk Socialrådgiverforening Majbrit Berlau påpeger, at digitaliseringen er en stor udfordring for udsatte borgere. Hun tilføjer, at det ikke er nok at sige til dem, at de kan miste kontanthjælpen, hvis de udebliver fra en samtale, fordi de ikke har set indkaldelsen i den digitale postkasse.

Ifølge lektor ved Datalogisk Institut på Københavns Universitet Erik Frøkjær kommer den digitale post til at udfordre borgernes tillid til de offentlige IT-systemer.

Han henviser til, at der for eksempel før har været sager, hvor borgere mistede retten til ekstra tilskud til enlige forsørgere.

»Den slags sager kommer vi til at se tusindvis af, er jeg bange for,« siger han til Politiken.

Hos Udbetaling Danmark, som blandt andet udbetaler førtidspension og boligstøtte, har man ikke lov til at give særbehandling, hvis borgere for eksempel har overskredet pligten til at svare på, om de er enlige forsørgere, oplyser chefjurist Dorthe Bech Hansen.