13 familier jagter deres egne døtre

Alene i Østjylland arbejder politiet på 13 grove sager om æresrelaterede trusler og vold mod indvandrerdøtre.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mindst en gang om måneden går Østjyllands Politi i gang med at efterforske et nyt overgreb mod unge kvinder, der sætter sig op imod æres-begreberne i indvandrerfamilier.

Aktuelt er der 13 grove sager om trusler og forfølgelse og vold. Det skriver Århus Stiftstidende.

Læs: Familier hjælper med voldtægt af tvangsgiftede piger

De fleste omhandler teenagepiger, der har fundet en kæreste, som familien ikke vil acceptere. Forældrene har deres egen kandidat som en vordende gemal. Resultatet kan blive klapjagt og voldsomheder mod døtrene.

Østjyllands Politis opgørelse bygger på anmeldelser og efterforskning i løbet af 2010. De 13 tilfælde er ikke blot banale anmeldelser. Det er grove tilfælde, hvor politiet vurderer, at efterforskningen kan holde til en retssag mod de sigtede medlemmer i indvandrerfamilien.

At der undertiden er tale om voldsomme konflikter understreges af Indvandrerrådgivningen i Århus. I 12 år har lederen Leif Randeris arbejdet med de problemer, som indvandrere kan møde herhjemme.Et af dem er netop tvangs-ægteskaber eller situationer med døtre, der har fundet en kæreste, som forældrene ikke bifalder.

Læs også: De fleste opgiver protest mod tvangsægteskab

Flere gange om ugen kommer unge kvinder - mange under 18 år - til Indvandrerrådgivningen og fortæller om undertrykkende forhold i familien. De fleste handler om arrangerede ægteskaber.

»Særligt før sommerferien kommer mange. Op til ti om måneden. Det er, når de efter bud fra forældrene, skal til Mellemøsten for at møde en bejler, som pigernes forældre og den kommende mands familie anser for at være et passende parti,« siger Leif Randeris til Århus Stiftstidende.

I ni ud af ti tilfælde bøjer de unge kvinder hovedet og retter sig ind efter forældrenes ønsker.To gange har Indvandrerrådgivningen i Århus det sidste halve år anmeldt familier for æres-relaterede forbrydelser på døtre. Disse anmeldelser indgår i de 13 sager, som Østjyllands Politi for tiden efterforsker med henblik på retsforfølgelse.