123 har søgt om juridisk kønsskifte

Siden 1. september har man kunne søge om at få tildelt et personnummer, der matcher det køn, man oplever sig som. Det har 123 indtil videre benyttet sig af.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

123 har søgt om juridisk kønsskifte siden det 1. september blev muligt at få tildelt et personnummer uden kønsskifteoperation, skriver Kristeligt Dagblad.

Juridisk kønsskifte betyder, at man kan søge om at få tildelt et personnummer, der matcher det køn, man oplever sig som.

Ifølge cpr-kontoret er de fleste ansøgninger om juridisk kønsskifte kommet umiddelbart efter, at det blev muligt at søge om det.

Venstre, Dansk Folkeparti og De Konservative stemte imod juridisk kønsskifte.

De Konservatives sundhedsordfører Mai Mercado er overrasket over, at cpr-kontoret har fået så mange ansøgninger.

»Det er et meget højt tal, for det er meget få, der fik foretaget et kønsskifte inden. Jeg kan være bekymret for, om vi i virkeligheden svigter en gruppe mennesker, fordi processen går for hurtigt. Derudover er juridisk kønsskifte med til at udviske kønnene, og jeg synes, at vi skal være stolte af vores køn,« siger hun til Information.

12 ud af Etisk Råds 17 medlemmer bakker i hovedtræk op om juridisk kønsskifte, fordi transpersoner dermed vil kunne ændre køn, uden at skulle gennemgå et »omfattende« og »irreversibelt« fysisk indgreb. De behøver dermed ikke længere undergå en kønsskifteoperation, men kan nøjes med at få ændret de kønsbestemte tal i personnummeret, skriver Kristeligt Dagblad.