12.212 udmeldelser er godt nyt for folkekirken

En ny opgørelse viser, at mange danskere stadig melder sig af folkekirken. Tallet er dog stabiliseret og langt bedre end hos vores nordiske naboer.

Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at danskerne fortsætter med at melde sig ud af folkekirken i stor stil, men tempoet på medlemsflugten er sat betydeligt ned.

I 2013 var der 12.212 personer, der meldte sig ud af folkekirken, hvilket er 9.000 færre end året før, hvor der blev sat rekord med 21.118 udmeldelser. Dermed er antallet af danskere, der forlader den statslige kirke, tilbage på niveauet fra 2010 og 2011.

Ifølge kirkeekspert og lektor i teologi ved Københavns Universitet Hans Raun Iversen, så er tallene ganske positive for folkekirken.

»Det er god læsning for folkekirken. Faldet i udmeldelser er ret tydeligt, og det overrasker mig lidt, at det er så markant. 12.000 er stadig en mindre provinsby, så det er ikke for, at der ikke en nogen, der melder sig ud, men det er en forbavsende stabilitet, at tallet vender tilbage til niveauet fra 2010 og 2011, da det vil være naturligt med et større udmeldelsestal,« siger Hans Raun Iversen og forklarer.

»Alt er valgfrit nu om dage, og i 2012 blev der adgang til elektronisk udmeldelse af folkekirken, hvilket gjorde det betydeligt nemmere og også forårsagede det høje tal. Men hvis vi kigger på tallene fra Finland og Sverige, så kan den danske folkekirke se på antallet af udmeldelser med stor tilfredshed,« siger Hans Raun Iversen, der har fulgt udviklingen siden 1974.

Tallene fra Danmarks Statistik viser desuden, at det hovedsageligt er de unge, der forlader folkekirken. De 18-29-årige tegner sig for de fleste udmeldelser med 3.384.

De unges manglende lyst til at være en del af folkekirken bør dog ikke give sognepræsterne grå hår i hovedet ifølge Hans Raun Iversen.

»Set i det helt lange perspektiv, så vil medlemstallet gå tilbage, men det sker langt fra i en bekymrende hastighed. Der er stadig meget få, der har behov for at tage afstand til deres tro, så de melder sig ud. De fleste har ikke behov for at forholde sig til deres tro i en sådan grad, at man tager stilling og gør noget aktivt,« siger Hans Raun Iversen og forklarer, at folkekirken dog kan gøre mere for at holde på medlemmerne.

»Der bliver faktisk gjort meget, men hvis jeg skal pege på et punkt, så skal folkekirken komme endnu tættere på sine medlemmer. Lidt ligesom fagbevægelsen og Ældre Sagen skal man have endnu større medlemskontakt og gøre sig synlig,« siger han.