12 procent af de depressionsramte bliver genindlagt

Der er store regionale forskelle på, hvor mange depressionsramte der bliver genindlagt på hospitalet. I alt 12 procent blev sidste år genindlagt med en depression.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

12 procent af samtlige 4.498 patienter indlagt med en depression blev sidste år genindlagt på hospitalet. Det viser nye tal fra Dansk Depressions Database, skriver Politiken.

Ifølge tallene fra den landsdækkende database, som overvåger kvaliteten af behandling af patienter i den danske hospitalspsykiatri, er der store regionale forskelle på antallet af genindlæggelser.

Professor Poul Videbech, der står bag rapporten, siger til Politiken:

»Nogle steder er der nok for få senge, og derfor bliver nogle patienter desværre udskrevet, som ikke er helt klar. Der er jo sket en markant reduktion i antallet af senge de seneste 20 år, hvor indlæggelsestiden er blevet kortere og kortere. Det er nok i det lys, at tallet skal ses. Derudover kan de ambulante tilbud også være overbelastede, så der ikke er nogen til at gribe den udskrevne patient«.

Det er især Region Nordjylland, der med sine 357 patienter adskiller sig positivt. I det nordjyske blev kun syv procent genindlagt i 2013, mens 14 procent blev genindlagt i Region Sjælland. I Region Hovedstaden og Region Midtjylland blev 13 procent genindlagt.

Psykiatridirektør Per Lund Sørensen fra Region Nordjylland forklarer, at man i hans region generelt har færre genindlæggelser - altså ikke kun blandt depressionsramte - og at den gennemsnitlige indlæggelse i regionen samtidig er længere end i landets øvrige regioner.

Professor Poul Videbech påpeger ifølge Politiken, at de færre genindlæggelser kan skyldes patienternes baggrunde, og at patienter i storbyerne og særligt hovedstaden er en tungere patientgruppe, der er meget mere syge. Samtidig har depressionsramte i de større byer måske heller ikke det samme netværk omkring sig, som nordjyderne har, vurderer han.

For alle psykiske lidelser var den gennemsnitlige indlæggelsestid i i 2009 38 dage i Region Nordjylland mod et landsgennemsnit på 23 dage. Det er også i Nordjylland, der er færrest psykisk syge.

Patienterne i Region Midtjylland var ifølge Politiken indlagt kortest tid med blot 19 dage i gennemsnit.