12 og 7 års fængsel i terrorsag fra Glasvej

De to unge mænd, som blev dømt i terrorsagen fra Glasvej skal henholdsvis 12 og syv år i fængsel. Den ene udvises samtidigt fra landet. Men sagen skal gå om i Landsretten.

En af de dømte køres væk fra Retten i Glostrup. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Retten i Glostrup uddelte lange fængselsstraffe til de to tiltalte i terrorsagen fra Glasvej, der blev dømt for at ville udføre bombeterror i Danmark eller et andet land.

Sagens hovedbagmand, den 19-årige Hammad Khürshid, der er dansk statsborger født i Danmark af pakistanske forældre, fik 12 års fængsel. Hans håndlanger Abdoulghani Tokhi blev idømt syv års fængsel og udvist fra Danmark til sit hjemland, Afghanistan.

Hovedmanden ankede sin dom på stedet, mens håndlangeren udskød sin beslutning. Med anken er det sikkert, at retssagen skal gå om ved Landsretten.

Uenighed om straffen
Internt blandt dommer og nævninge var der uenighed om straffens længde. Et mindretal ville give Hammad Khürshid 14 år og Abdoulghani Tokhi otte år i fængsel.

Det er tredje gang, at danske domstole dømmer yderliggående muslimer for at ville planlægge terroraktioner. I sagen fra Glostrup blev en ung mand straffet med syv års fængsel, og denne forholdsvis lave straf skyldes, at han var under 18 år. I sagen fra Vollsmose i Odense fik de to hovedmænd hver 12 års fængsel, mens en tredje fik fem år.

Under retssagen er det kommet frem, at hovedbagmanden Khürshid i lejligheden på Glasvej i Københavns Nordvestkvarter eksperimenterede med det hjemmelavede sprængstof TATP. Efter en prøvesprængning talte begge mænd med begejstring om at lave en bombe på 20 kilo, fremgår det af overvågningsbånd.

Internationale kontakter
Dommen over de to ligger mellem de straffe, som forsvarere og anklager krævede, efter retten til formiddag dømte de to skyldige. Anklagemyndigheden havde krævet over 12 års fængsel til Hammad Khürshid og 10-12 år til Abdoulghani Tokhi. Forsvarerne havde ønsket under 10 år til Kürshid og 3-4 år til Tokhi.

En af anklagernes argumenter for, at straffen skulle være hårdere end i terrorsagen fra Vollsmose, var hovebagmandens kontakter til international terrorisme.

Under en rejse til Pakistan opholdt Khürshid sig i Den Røde Moské, som var kendt som tilholdssted for islamister med ekstreme holdninger. Her afskrev han en lærebog med opskrifter på fremstilling af sprængstof og martyrveste, ligesom han kopierede anvisninger om brug af giftstoffer. Den afskrevne manual bragte han tilbage til Danmark og skjulte den i en sofa. Ifølge anklagemyndighedens vidne havde Kürshid også tætte kontakter til førende ledende al-Qaeda-medlemmer.

Imod udvisning
Modsat havde Khürshids forsvarer, Niels Forsby, argumenteret for, at hans klient burde slippe billigere end den terrordømte fra Vollsmose. Mens der i Vollsmose-sagen var planlagt konkrete mål som Jyllands-Posten, Rådhuspladsen og Folketinget, var de dømte i Glasvejen ikke nået nær så langt i planlægningen, lød argumentet.

Håndlangeren Abdoulghani Tokhis forsvarer, Anders Boelskifte havde på forhånd argumenteret imod udvisning, på grund af sin klients tilknytning til Danmark og faren for at blive udvist til Afghanistan.