12 mænd er stukket med kniv i København den seneste måned

I løbet af den seneste måned er mindst 12 blevet stukket med kniv i København. Alle ofre har været mænd. Men det er svært at rette en specifik forebyggende indsats mod overfaldsmændene, forklarer analytiker fra Det Kriminalpræventive Råd.

Arkivfoto: I løbet af den seneste måned har der været mindst 12 knivstikkerier i København. Det kan være svært at målrette forebyggende arbejde mod overfaldsmændene, beretter Det Kriminalpræventive Råd beretter.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Germund

9. maj i år var en mand udsat for et knivstikkeri i Valby. Bladrer man en måned frem i kalenderen til 9. juni bliver fem yngre mænd såret af knivstik, da to grupper kommer i klammeri med hinanden på Islands Brygge i København.

Det sætter et blodigt punktum for en måned, hvor mindst 12 mennesker er blevet stukket med kniv i Danmarks hovedstad. Det viser en optælling, som Berlingske har foretaget.

Fælles for sagerne er, at de 12 ofre for knivstikkerier er mænd - og fortrinsvis yngre mænd. Men om det også er udtryk for en stigning eller en særligt voldsom måned er svært at sige, da hverken Københavns Politi, skadestuerne i hovedstadsområdet eller Det Kriminalpræventive Råd opgør antallet af sager med knivstikkeri.

Men i lande, som Danmark normalt sammenligner sig med, er der stort fokus på knivstikkerier i øjeblikket. Blandt andet har Oslos politi rykket ud til 44 knivepisoder i løbet af 55 dage, skriver Aftenposten. Flere af dem menes at have tilknytning til »kriminelle ungdomsmiljøer.«

Analytiker hos Det Kriminalpræventive Råd, Ingrid Soldal Eriksen, anslår, at det er et fåtal, der går med kniv i Danmark. Men det er svært at målrette præventivt arbejde mod den gruppe af særligt unge mennesker, som gør - og som er villig til at benytte den.

»Ungdomskriminalitet er drastisk faldende og har været det i mange år. Men der er en hård kerne af unge tilbage, og det er svært at reducere deres kriminalitetsniveau. Gruppen er præget af dårlig opvækst, dårlig tilknytning til deres forældre og lav grad af anerkendelse i barndommen. Man kunne forestille sig, at de pjækker meget fra skole og har måske haft en tidlig debat med brug af rusmidler. Det kan gøre det svært at nå ind til dem, som jeg forestiller mig er dem, der går med kniv. Det handler i høj grad om at fokusere indsatsen meget tidligt. Det er dog ressourcekrævende og handler om prioritering,« siger Ingrid Soldal Eriksen.

Af sagerne kan man se, at en del af dem finder sted sent om aftenen og natten, og hvis man skal have bugt med volden - herunder også knivsagerne - så kan man forestille sig, at det kan være en fordel at trække på erfaringer fra vold i nattelivet, forklarer Ingrid Soldal Eriksen.

Politiet skal altid kontaktes, hvis »man ser noget voldsomt« men også på hovedstadens beværtninger, er det muligt at sætte ind.

»For at forebygge mod vold i nattelivet, kan vi reducere forbruget af alkohol, så folk der er meget fulde ikke får mere at drikke. Det er særligt barpersonalet, som kan hjælpe her. Dørmændene skal have solide kurser i konflikthåndtering, så de ved, hvordan de kan være med til at nedtrappe voldsepisoder på forsvarlig vis. Det er ikke specifikt i forhold til knive, men vi ved, at det har virket til at reducere volden i andre sammenhænge konkret i nattelivet,« siger hun.

Ikke et særligt problem

Claus Staunstrup Nilsson er chef for Natteravnenes Sekretariat. De har 3.000 Natteravne på landsplan, der er til stede i nattelivet, og som de unge kan henvende sig til, hvis de har kedelige og ubehagelige oplevelser, når de er i byen. Han understreger, at hans vurdering ikke er evidensbaseret, men beror på oplevelser og tilbagemeldinger, som de frivillige natteravne giver videre til sekretariatet.

Og hvor han godt kan genkende billedet af, at festkulturen i København medfører voldelige episoder, så oplever Natteravnene ikke, at knive udgør et særligt problem i nattelivet.

»Vores Natteravne møder tusindvis af unge, men det er ikke noget vores natteravne har oplevet, for så ville jeg have hørt om det,« siger Claus Staunstrup Nilsson.

Berlingske har også spurgt Københavns Politi til, hvordan det generelle billede af sager, hvor mennesker bliver stukket med kniv, ser ud, men her kan man ikke udtale sig, før der er dannet ny regering.

I en mail til Berlingske henviser politiet til, at »det under folketingsvalg og efterfølgende regeringsdannelse er fast praksis for myndigheder at være tilbageholdende med at udtale sig i sager, som enten er af politisk karakter, eller som vedrører væsentlige administrative beslutninger.«