12-årig modtager dødstrusler på de sociale medier

En 12-årige pige er blevet hængt ud på det sociale medie Instagram med profilen »Rikkeerfuckingklam«. Grov mobning og en lavine af dødstrusler huserede profilen, der nu er lukket efter flere anmeldelser. »Vi kan slet ikke sætte os ind i vedkommendes tankegang,« lyder det fra familien til den 12-årige.

Rikke Nielsen har oplevet, at der på internettet er blevet oprettet hadeprofiler på sociale medier fulde af dødstrusler. I baggrunden sidder Rikkes storesøstre, Michelle og Line. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bo Amstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Følg os kun, hvis du hader Rikke ... Så kan hun se, hvor mange der hader hende ... Så kan vi få hende til at dø ... Bitch.«

Sådan lyder den indledende tekst til profilen »Rikkeerfuckingklam« på det sociale medie Instagram.

En profil, der udelukkende er oprettet for at mobbe en 12-årig pige fra Randers, Rikke Nielsen, men som også tager skridtet videre.

For flere af Rikke Nielsens billeder blev lagt på profilen suppleret af truende kommentarer:

»Du skal dø ... Du ved ikke, hvad jeg kan ... Men du finder aldrig ud af, hvem jeg er ... Jeg kvæler dig ... Du skal dø! Nu!«

Rikke Nielsens storebror Casper Houlberg Nielsen fortæller, at hun efter omstændighederne har det godt, hun er dog stadig meget chokeret.

»Hun blev meget ked af det. At så seriøse trusler var rettet mod hende. Vi kan slet ikke sætte os ind i vedkommendes tankegang. Det har vi egentlig heller ikke lyst til. Det er jo synd for det barn, der har skrevet sådan nogle ting,« siger han.

Men Rikke Nielsen er ikke et enestående tilfælde. Berlingske kunne tirsdag fortælle, at hver fjerde 13-årige i Danmark har oplevet, at nogen har sendt eller uploadet billeder eller videoer af dem uden deres tilladelse. Og op mod otte procent er løbende udsat for digital mobning. Og som chefen for Børnetelefonen hos Børns Vilkår, Bente Boserup, siger:

»Det er altså hårdt at være jaget 24 timer i døgnet, for det kan de jo være, når der kan tikke en besked ind når som helst, eller der bliver lagt et billede ud, fra man går i bad til idræt. Der sker nogle voldsomme ting. Og nogle af de her børn overvejer at tage livet af sig selv.«

Ukendt bagmand

Familien var på vej til fødselsdag mandag, da Rikke Nielsen fortæller, at der var oprettet en gruppe, der skrev onde ting om hende. De slår det lidt hen, men senere kan de se, at det er en lidt anden karakter end, »hvad vi vil kalde mobning«.

»Så bliver der blandt andet lagt en kommentar ud om, at de vil stikke hende tusinde gange med en kniv. Dér brød hun fuldstændig sammen, og det gjorde vi også,« siger 21-årige Casper Houlberg Nielsen.

Hvem der står bag profilen og dødstruslerne, har familien ingen anelse om.

Familien delte profilen på Facebook for at få folk til at anmelde siden, så den kunne blive lukket. Responsen har været overvældende positiv, og det er ikke længere kun Rikke Nielsens kamp, siger Casper Houlberg Nielsen. Nu er det blevet alles kamp.

»Hun er jo langtfra den eneste, der står i den situation.«

De lagde opslaget på Facebook ved 18-tiden mandag, og klokken 9 tirsdag morgen var siden lukket.

»Rikke var bange i går. Vi har selvfølgelig fortalt hende, at det bare er tomme trusler. Vi har måske også skjult lidt, hvor meget det har berørt os, for at beskytte Rikke lidt,« siger Casper Houlberg Nielsen.

»Man følte lidt, at man var en idiot«

Familien Nielsen var på politistationen tirsdag formiddag for at anmelde dødstruslerne. Men det fik de ikke særlig meget ud af.

»Man følte lidt, at man var en idiot. »Hvorfor politianmelder I det overhovedet?« Det var lidt den fornemmelse, man fik,« siger Casper Houlberg Nielsen.

Pressekoordinatoren ved Østjyllands Politi, Marianne Morgen, fortæller, at de har oprettet en anmeldelse.

»Sagen bliver efterforsket ud fra alle de oplysninger, vi nu kan finde på dem, for at forsøge at finde frem til, hvem der har oprettet den her profil. For der er jo tale om trusler på livet, og det er en alvorlig sag,« siger hun. Og til at familien følte sig som »en idiot« på politistationen, siger Marianne Morgen:

»Det kan vi jo selvfølgelig kun beklage. Men vi arbejder på sagen.«

Det er ikke første gang, Rikke Nielsen har fået trusler via de sociale medier. Sidste år blev der oprettet en profil, som også langede ud efter den unge pige.

»Vi går og tænker lidt på, at det højst sandsynligt er samme person. Måden, det er skrevet på, er meget lig hinanden,« siger storebroren.

Spørger man Pernille Tranberg, dataetisk rådgiver, hvordan man undgår hændelser som denne, siger hun:

»Man kan jo gøre det, som jeg anbefaler, at ens børn bruger et andet navn end ens eget.«

Hun giver samtidig et eksempel med en pige, der blev mobbet og flyttede skole. Men pigen, der mobbede hende, fulgte med analogt og holdt øje med hende hele tiden.

»Man har også et liv, selv om man ikke dokumenterer det på et offentligt medie,« fastslår Pernille Tranberg.

»Det handler om at holde tilbage med at dele så meget.«

Rikke Nielsen har ikke ønsket at kommentere sagen, derfor har hendes storebror udtalt sig i stedet.