1137 stemte på »valgfest med mexicansk tema« - står til 20.000 kroner i partistøtte

Over 1100 valgte at stemme på utraditionel liste til regionsvalget, som nu får 20.000 kr. i partistøtte. Initiativtageren afviser, at det er at gøre grin med demokratiet.

Foto: Morten Juhl. Over 1100 valgte at stemme på utraditionel liste til regionsvalget, som nu får 20.000 kr. i partistøtte. Initiativtageren afviser, at det er at gøre grin med demokratiet.
Læs mere
Fold sammen

Han er meget beæret over den store opbakning, og han lover at holde nogle gode fester. Og så har det på ingen måde været hans hensigt at gøre grin med demokratiet.

Michael Staal-Olsen fra København fik et valg, som mange lokalpolitikere vil misunde ham, da det lykkedes at hente hele 1137 stemmer hjem til sin liste med det velklingende navn: »Valgfest med mexicansk tema« ved regionsvalget i Region Hovedstaden.

Med afsæt i regelsættet om partistøtte udløser det faktisk en økonomisk støtte til ham på 5.658 kroner om året de næste fire år.

Og selv om han stadig befinder sig i en »overvejelsesfase«, har han tænkt sig at leve op til listens navn og holde flere fester for pengene, ligesom han i øvrigt vil presse på for at gøre guacamole »frit tilgængeligt for alle Region Hovedstadens borgere«.

»Det er stadig på idéplanet, men der kommer noget til foråret. Jeg er meget beæret over situationen og håber, at de, der har stemt på mig, bliver tilfredse med det, der forhåbentligt kommer ud af det,« siger han.

Det var lidt tilfældigt, at det var regionsvalget, han valgte at stille op til. Det var hér, det var lettest at indsamle de 50 underskrifter, det krævede, og så er der jo også betydeligt flere stemmesedler at optræde på ved et regionsvalg end ved et kommunalvalg.

»Jeg synes også, at det er ret svært at sætte sig ordentligt ind i, hvilken forskel ens stemme gør ved et regionsvalg. Uden at ville pådutte andre det synspunkt, gav det mig lyst til at sige, at hvis andre delte den holdning, kunne de på den måde have et mere festligt alternativ til at stemme blankt,« siger Michael Staal Olsen.

Er det ikke at gøre grin med demokratiet?

»Det har i hvertfald ikke været min hensigt. Jeg ser mig selv som demokrati-fortaler, men synes, at der har været en uhyggeligt sparsom valgkamp i forhold til regionsrådsvalget. Jeg tror, jeg har set én tv-debat på en halv time og har ikke set andre medier, der har beskæftiget sig med den. Det er heller ikke mit indtryk, at der er nogle politikere, som har gjort noget ud af at brande valgkampen.«

Sundhedsvæsenet er økonomisk presset, kæmper med overbelægning og skærer ned på hjælpen til gravide. Nu får du 20.000 kroner at holde fest for. Er det rimeligt?

»Ja, nu er det over fire år og er penge, der er øremærket til partistøttemidler. Hvis folk havde stemt på et andet parti, var de samme penge gået til det parti, så det er ikke penge, regionen ville kunne have brugt til andre formål.

Og hvis det så var tilfældet, at de penge var gået fra patienterne, så er der over 1100 mennesker, der har valgt, at det skulle være sådan.«