11. maj: Forældrene kendte ikke hans skæbne

Danskeren der var engelsk kaptajn - Jørgen Falck Fold sammen
Læs mere

Blandt de engelske tropper, som straks efter befrielsen landede i Kastrup Lufthavn, var der også en dansker. Den dengang 29-årige Jørgen Halck havde rang af kaptajn i den engelske hær. Halck arbejdede for ØK i Afrika, da tyskerne den 9. april 1940 invaderede Danmark.

Efter et års tjeneste i Sydafrika blev Halck flyttet til Egypten, hvor han kæmpede som »ørkenrotte« lige til slaget ved El Alamein.

»Jeg var med, da offensiven ved El Alamein begyndte,« sagde han til Berlingske Tidende, da avisen traf ham i dagene efter befrielsen.

»Jeg glemmer aldrig det øjeblik! Det var en hård kamp. Vi var 400 i min bataljon og mistede næsten 200 mand, der enten blev dræbt eller såret. Faktisk blev jeg også selv såret i benet. Men vi nåede vores mål, og hvordan offensiven gik, ved alle danskere lige så godt som jeg.

Imidlertid blev den første sydafrikanske division, hvor jeg gjorde tjeneste, trukket tilbage. Vi returnerede til Sydafrika, hvor divisionen blev slået sammen med den 6. armerede sydafrikanske division.

Jeg kom ind i det engelske efterretningsvæsen og var siden både i Italien og Grækenland, men om mine missioner kan jeg ikke sige noget, dertil er situationen stadig for uafklaret, men jeg var i Grækenland, da opgøret med Den Græske Folkelige Befrielseshær, ELAS  (Britiske tropper, der var overført fra Mellemøsten iværksatte et væbnet opgør med ELAS om magten over Athen, red.) fandt sted.

Kampe ved El Alamein, Commonwealth tropper overmander en tysk kampvogn. Fold sammen
Læs mere
Foto: -.

Jeg ville jo gerne på en eller anden måde have kontakt med Danmark, og det lykkedes mig efterhånden at komme til England. Her traf jeg blandt andet efterretningsofficerer fra den danske undergrundsbevægelse, og pragtfuldere mennesker har jeg aldrig mødt, og jeg har dog set en del i den tid, jeg har været ude.«

Hvad synes De om modtagelsen, De har fået her i Danmark?

»Alle de englændere, jeg har talt med, er fuldstændig forbløffede over den modtagelse, de har fået. Paris, Athen osv. kan slet ikke komme på højde med det vi har oplevet herhjemme.«

Hvad sagde Deres forældre, da De kom hjem?

»Jeg havde overhovedet ikke fortalt dem, at jeg havde meldt mig. Så havde de jo bare gået rundt i evig angst for min skæbne.«