11 topforskere inden for natur og teknik får 400 millioner kroner

Dansk fond uddeler 400 millioner kroner for at gøre det nemmere for forskere på danske forskningsinstitutioner at undersøge de emner, de brænder allermest for.

Professor og isforsker Dorthe Dahl-Jensen har modtaget næsten 40 millioner kroner. De skal bruges på at forudsige fremtidens havvandsstigninger. Her ses hun i et fryserum, hvor mere end 50 km grønlandsk is er opbevaret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ubrydelig kryptering, boringer i den grønlandske indlandsis og design af robotter. Det er blot nogle af de områder, som de forskere, der til sammen har modtaget 400 millioner kroner, forsker i.

Den danske fond Villum Fonden har bevilliget 400 millioner kroner til 11 topforskere inden for natur og teknik på danske forskningsinstitutioner.

En af dem, der har modtaget en bevilling, er Dorthe Dahl-Jensen. Hun er professor ved Københavns Universitet og forsker i klima og is. Hun har modtaget næsten 40 millioner, og de skal bruges til at forske i, hvordan havvandsstigningen vil udvikle sig i fremtiden.

»Jeg er helt vild glad for, at jeg har fået det. Det er en af de største bevillinger, man kan få i Danmark, og jeg føler mig rigtig heldig og glæder mig til at gå i gang. Vi går i gang til sommer,« siger Dorthe Dahl-Jensen.

Udover Dorthe Dahl-Jensen har ti andre forskere modtaget bevillinger fra Villum Fonden.

»Hver af de 11 forskere har demonstreret nytænkende, banebrydende forskning af højeste internationale videnskabelige kvalitet, og hver især har de lederevnerne og potentialet til at opbygge og fastholde et internationalt forskningsmiljø og derigennem yde et væsentligt bidrag til teknisk og naturvidenskabelig forskning – og i sidste ende samfundet,« siger Thomas Sinkjær, professor og forskningsdirektør i Villum Fonden.

Dorthe Dahl-Jensen har specialiseret sig i at bore i den grønlandske indlandsis for at undersøge isen, der kan fortælle om fortidens klimaperioder.

»Vi ser, hvordan klimaet har ændret sig tilbage i tiden, hvor hurtigt klimaet kan blive koldt og varmt, og hvor meget temperaturen har ændret sig gennem tiden,« siger Dorthe Dahl-Jensen.

Bevillingen skal bruges på et projekt på Grønland, hvor Dorthe Dahl-Jensen og hendes forskningshold skal undersøge 'isstrømme'. Isstrømme er en slags 'is-flod', der går fra top til bund gennem den grønlandske indlandsis  og skærer sig gennem isen som det flyder ud mod kysten hvor isen kælver som isbjerge i havet.

»Vi skal undersøge dem, fordi man ikke forstår dem ret godt. Hvis vi forstår dem, kan vi lave bedre prognoser for fremtidens havvandsstigninger. Vi er de eneste, der prøver at bore gennem en isstrøm og se den indefra. Det er første gang, det nogensinde er gjort.«

De bedre prognoser vil betyde, at man mere sikkert kan forudsige, hvor meget vandstanden vil stige, og hvor hurtigt det vil ske. Når man ved det, kan man lave bedre prognoser for, hvor mange og hvor store oversvømmelser vi vil få i Danmark, særligt i forbindelse med storme.

Dorthe Dahl-Jensen fortæller, at man regner med en havvandsstigning omkring Danmark på cirka 60 centimeter, men at der er en usikkerhed på 60 centimeter. Det vil sige, at havvandsstigningen kan være nul centimeter eller 120 centimeter, og at det er en stor usikkerhed.

»En meters havvandsstigning vil betyde meget mange steder i Danmark, og det vil betyde meget, hvor og hvornår vi får oversvømmelser. Vi vil oftere få de store oversvømmelser, som allerede plager os nu.«

Dorthe Dahl-Jensen forventer, at det vil tage fem-seks år, før projektets hovedresultater ligger klar.