11 tegn på, at dit barn har en spiseforstyrrelse

Hvis du er bekymret for, om dit barn eller et andet ungt menneske i din omgangskreds er ved at udvikle en spiseforstyrrelse, så hold øje med disse 11 symptomer på spiseforstyrrelser.

..
Spiseforstyrrede børn bliver yngre og yngre. Her er tegnene på, at dit barn muligvis er ved at udvikle en spiseforstyrrelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson
 • Spiser alene

Den unge begynder at undgå spisesituationer og/eller ønsker at spise alene, på sit værelse eller på andre tidspunkter end resten af familien.

 • Ekstremt fokus på mad

Den unge bliver ekstremt optaget af mad. Det kan fx medføre en indgående interesse for madopskrifter, måltider, kalorieindhold og madlavning.

 • Slankekure

Den unge går på slankekur eller følger bestemte madregler. Personen kan også finde på at opfinde madallergier.

 • Vægttab eller stagnation i vægt

Taber den unge sig meget eller holder op med at tage på, mens han eller hun stadig vokser, er det typisk et signal om, at noget er galt.

 • Ekstrem sportsudøvelse

Personen begynder at dyrke sport i et voldsomt omfang og uden at det synes at være forbundet med lyst på nogen måde. Sportsudøvelsen kan få en nærmest tvangsagtig karakter for personen.

 • Skjuler kroppen

Den unge vil som regel altid have en undskyldning for ikke at deltage i gymnastik, svømning, strandture eller andet, hvor kroppens fysiske tilstand afsløres. Personen går også typisk i stort tøj for at skjule kroppen.

 • Toiletbesøg lige efter måltid

Det kan muligvis være et tegn på, at den unge er på vej ud for at kaste op, hvis han eller hun ofte går på toilettet lige efter måltider.

 • Isolation og social tilbagetrækning

Personen synes ikke at trives i de sociale sammenhænge, hun eller han indgår i, men trækker sig derimod tilbage, undgår sociale arrangementer og isolerer sig i sin egen verden.

 • Dårlig koncentration og rastløshed

Personen har svært ved at samle sig om en opgave eller en aktivitet på grund af manglende koncentration og rastløshed. Han eller hun kan samtidig have svært ved at blive i en situation længere tid ad gangen og opleve søvnforstyrrelser.

 • Tristhed og humørsvingninger

Personen virker til at opleve store og hyppige humørsvingninger, hvor humøret kan svinge fra det nærmest depressive til uforbeholden glæde.

 • Lavt selvværd

Personen virker til at have et meget lavt selvværd, hvilket fx kan komme til udtryk ved, at hun eller han ikke ser sig selv som vigtig eller værdifuld som menneske og ved, at hun eller han konstant søger at gøre andre mennesker tilpas frem for sig selv.

Kilde: Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade

Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade gør opmærksom på, at det ikke ensbetydende med, at den unge har en spiseforstyrrelse, fordi man lægger mærker til nogle af disse faresignaler. De kan sagtens være udtryk for helt almindelig adfærd, og skal derfor altid ses i sammenhæng med, hvordan barnet har det.

Er man alligevel i tvivl, så få hjælp hos Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade. Ring anonymt til en rådgiver mandag-torsdag kl. 16-19 på 70101818. Der er også mulighed for onlinechat. Læs mere på lmsos.dk.