1000 kroner pr. mågeæg - frisksamlet

En ornitolog bevæbnet med kamera overraskede en familie, der samlede æg i en mågekoloni på Mandø. Det bøder de nu for.

Det er forbudt at tage mågernes æg. Også på Mandø, selvom de har gjort det i mange århundreder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Siden 1972 har det været ulovligt at samle mågeæg i den danske natur, men på Mandø forgår gamle traditioner ikke så let.

En Mandø-mand må dog nu formentlig overveje, om en stykpris på 1000 kroner per mågeæg er for meget til opretholde en hyggelig familietradition.

Sammen med sine to drenge og yderligere en voksen var han taget ud for at samle æg i rederne af de kystrugende måger i det sydøstlige forland af vadehavsøen, der er en del af Natur- og Vildtreservat Vadehavet.

Ornitologen Lars Maltha Rasmussen tog billeder af æggesamlerne og gjorde dem opmærksom på, at det er ulovligt at samle mågeæg. Da skovfoged for Naturstyrelsen Vadehavet Jens Hjerrild Hansen blev opmærksom på episoden, meldte han æggesamlerne til politiet.

Det skriver Dansk Ornitologisk Forening.

Det har nu resulteret i en bøde på 3000 kroner for ulovlig indsamling af æg. Ifølge æggesamlerne havde de kun taget tre mågeæg i rederne.

TV Syd har talt både med skovfogeden og æggesamleren fra Mandø: Læs artikel og se video her

Det er ulovligt uden særlig jagttilladelse at samle æg fra vildlevende fugle i Danmark. Selvom måger kan virke både talrige og yderst livskraftige, når man møder de voksne måger i flok, er de som andre kystnært rugende fugle sårbare som bestand over for indsamling af æg fra rederne.