100.000 voksne har ADHD

Men kun få voksne har fået konstateret sygdommen. Det vil dog ændre sig efterhånden som flere og flere læger får øjnene op for, at sygdommen ikke forsvinder bare fordi, man er fyldt 18.

Christian Erfurt er én af de mange tusinde danske voksne, der lider af ADHD Fold sammen
Læs mere
Foto: Ernst Van Norde, Scanpix (arkivfoto)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rastløshed, indre uro, koncentrationsvanskeligheder og en grænseoverskridende impulsivitet er nogle af de symptomer voksne med ADHD kæmper med.

Befolkningsundersøgelser i USA viser, at 1-2 procent af den voksne befolkning lider af ADHD svarende til omkring 100.000 danskere. Men kun få er diagnosticeret for lidelsen, der i mange år blev anset for at være en sygdom, der kun rammer børn og unge.

Ekspert i ADHD Per Hove Thomsen, der er overlæge ved Børne- og Ungdomspsykiatrisk Hospital i Risskov, oplever, at flere og flere i voksenalderen opdager, at de har ADHD.

- Der er givet flere og flere, som vil opdage, at de har ADHD i voksenalderen. Vi ser tit forældre der kommer her med børn, som skal i behandling og opdager, at de selv har ADHD, siger Per Hove Thomsen.

Flere kommer i medicinsk behandling
I torsdagens udgave af Berlingske Tidende fremgår det, at antallet af børn og unge, som er i medicinsk behandling for ADHD er steget 40 procent fra 2007 til 2008.

Dermed er der lagt op til, at flere vil tage diagnosen med sig ind voksenalderen.

- Hvor man før havde en tendens til at tænke, at ADHD er noget, man vokser fra, er vi nu blevet opmærksomme på, at patienterne bliver i den behandling, der hjælper, når de overgår til det voksenpsykiatriske system. Dermed er der ingen tvivl om, at diagnosticeringsgraden for voksne med ADHD vil stige, siger Per Hove Thomsen.

Han understreger dog, at det langt fra er alle voksne, der er klar over, at de har sygdommen. Blandt andet fordi de praktiserende læger kan have svært ved at opdage sygdommen, fordi symptomerne minder meget om andre lidelser.

Tal fra Lægemiddelstyrelsen viser, at 8.250 voksne sidste år fik medicinsk behandling for ADHD. Det er en stigning på 50 pct. i forhold til året før.

Masser af skjulte tilfælde i jobcentrene
Den markante underdiagnosticering bliver bekræftet af Anne Worning, der er direktør i ADHD-foreningen.

- I forhold til de voksne, så gemmer der sig en masse tilfælde, som ikke er opdagede endnu. Hvis man gik ind på jobcentrene og så på dem, der har svært ved at få job eller på misbrugsinstitutionerne, ville man finde en masse voksne med uopdaget ADHD, siger hun.

De sociale og samfundsmæssige konsekvenser af sygdommen er ellers til at få øje på. Den hyperaktivitet, der normalt kendetegner børn og unge med ADHD vil typisk aftage i voksenalderen. Til gengæld beskriver mange voksne med ADHD dem selv som en tikkende bombe, der kan tænde af, hvert øjeblik.

Typisk har de svært ved at planlægge og skabe overblik i deres hverdag. Al forskning peger også på, at voksne med ADHD i højere grad ender i misbrug, kriminalitet og med et socialt liv, der er præget af brudte forhold og manglende uddannelse.