100 unge vil ud af kriminalitet

Siden efteråret er over 100 unge mænd, der vil ud af de kriminelle miljøer, kommet ind i Københavns særlige SSP+ program for unge med alvorlig kriminalitet på samvittigheden. Det reducerer rekrutteringsgrundlaget for banderne, lyder det.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Over 100 unge mænd på 18-25 år har på knap et år bedt om hjælp hos Københavns Kommune til at forlade deres tunge, kriminelle løbebaner og få styr på deres liv.

Og henvendelserne bliver ved med at strømme ind til det helt særlige program SSP+, der blev oprettet sidste efterår og er rettet mod voksne københavnere, der har begået alvorlig kriminalitet som eksempelvis vold og røverier, fortæller sekretariatschef Michael Melbye fra SSP i København.

»Vi er meget overraskede over, at nogle af de første, der henvendte sig, nu kommer med deres kammerater og bekendte. Det er nok for tidligt at sige, om det er en succes, for vi må jo vente og se, om det så går de her unge mænd godt, men der er positive indikationer. Vi oplever, at de holder ved, når de har henvendt sig. De vender os ikke ryggen eller giver op, selv om det kan tage tid at finde job til dem og få lagt uddannelsesplaner,« forklarer han.

25 vil ud af banderne

Ud af de over 100 unge mænd, der er kommet ind i SSP+, har 25 personer banderelationer. De er derfor røget videre til kommunens bandeexit-program, der blev lanceret i juni, efter at arbejdet med SSP+ havde bevist, at det rent faktisk var muligt at nå ud til unge i bandemiljøerne. Med bandeexit-programmet kan kommunen gå ind og hjælpe i et særligt »forstærket gear« og har mulighed for at følge de unge i op til et par år. Michael Melbye understreger, at SSP+-arbejdet samtidig kan være med til at fjerne rekrutteringsgrundlaget for banderne.

»Rekrutteringen til banderne sker i det her lag, blandt de 18-25-årige kriminelle, så SSP+ kan man lidt se som den præventive del af bandestrategien,« siger han.

Det bekræftes af Henrik Svindt, der leder Københavns Politis bandeenhed.

»Taler vi om unge, der er kommet et godt skridt ind på en kriminel løbebane og er begyndt på den alvorlige kriminalitet, er der ikke et langt spring til, at de bliver tiltrukket af bandemiljøerne. Så jo flere, man kan fange, inden de bliver rekrutteret, jo bedre. Det gælder også de helt unge under 18 år, som man kan se lave ballade i København,« siger han og henviser bl.a. til unge, der står bag bilafbrændinger, eller de unge, der optræder som vagter for ældre kriminelle.

Unge opsøges i fængsler

Med SSP+ er tanken, at de forskellige forvaltninger hos kommunen sætter sig sammen med den unge, så der på samme tid bliver lagt fremtidsplaner for både den kriminelles uddannelse, jobmuligheder og boligsituation.

Størstedelen af de unge, der er i SSP+, er »i omløb« ude i bydelene i hovedstaden, men nogle af dem er kommet ind i programmet via opsøgende arbejde i fængslerne. Ifølge sekretariatschef Michael Melbye kommer der i dag flere og flere henvendelser fra fængslerne.

»Ude i fængslerne har man fået øjnene op for, at man kan få hjælp, som man ikke kunne før, så på den lange bane skal vi sammen med Kriminalforsorgen kunne håndtere det behov, der kommer derfra,« siger han.