100 danske soldater klar til Kosovo

En eskadron på 100 soldater fra Bornholm står klar til hurtig udrykning, hvis der udbryder uroligheder i Kosovo. Det kan ske, hvis FN må opgive at skabe fred mellem Kosovo og Serbien.

Cirka 100 danske soldater er klar til at blive sendt fra Danmark til Kosovo med kort varsel, hvis det kommer til uroligheder, når FN mandag må opgive at finde en forhandlingsløsning mellem Kosovo og Serbien. I øjeblikket er der stationeret knap 300 danske soldater i byen Mitrovica, hvor risikoen er størst for sammenstød mellem etniske albanere og serbere. De danske soldater indgår i den NATO-ledede styrke KFOR.

Den danske bataljon-chef i Mitrovica, oberst Per Hinrichsen, bekræftede for kort tid siden over for Ritzau, at 100 danske soldater holdes klar i Danmark til hurtig udrykning, hvis der udbryder uroligheder.

Ifølge Hærens Operative Kommando er en opklaringseskadron fra Bornholm klar til at forstærke KFOR. Den såkaldte 1. Lette Opklaringseskadron på Bornholm har tidligere været udsendt til blandt andet Kosovo, Irak og Afghanistan, og alle gange som det første hold.

Forhandlinger i løbet af efteråret mellem Kosovos regering og Serbien er endt helt uden resultater.

FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, har sat 10. december som absolut sidste frist til at finde en løsning.

Alt tyder nu på, at Kosovos regering ensidigt erklærer provinsen løsrevet fra Serbien, og at landets uafhængighed anerkendes af USA og det store flertal af EU-lande.

Nævekamp
Der var i fredags de første sammenstød mellem KFOR og vrede serbere i den serbiske enklave Gorazdevac.

Der opstod kamp på næverne mellem NATO-soldater og de ophidsede serbere, da FNs administrator i provinsen, Joachim Rücker, og KFORs chef, general Xavier Bout de Marnhac, besøgte byen. Rücker sagde efterfølgende, at urolighederne var orkestreret fra Beograd, og at han vil sende en klage til Serbiens regering.

Kosovo har været under FN-administration siden 1999, da NATO greb ind for at forhindre en serbisk massefordrivelse af det store albanske flertal (90 procent). KFOR har i øjeblikket 16.000 soldater i Kosovo, og Danmark har siden 1999 bidraget med en bataljon.

Forsvarsminister Søren Gade (V) erkklærer sig tilfreds med det danske beredskab.

»Jeg er tilfreds med, at forsvaret forbereder sig på den situation, der eventuelt måtte opstå efter den 10. december med henblik på at støtte den danske bataljon, som det eksempelvis var tilfældet under urolighederne i marts 2004,« siger han til Berlingske Tidende.