100 børnefamilier skal på sukkerafvænning i nyt forskningsprojekt

Danske børn indtager fem gange så meget sukker, som der er plads til i en sund kost. Det har DTU Fødevareinstituttet sat sig for at gøre noget ved i et nyt forskningsprojekt, hvor 100 børnefamilier i Hvidovre Kommune skal på sukkerafvænning.

Målet med forskningsprojektet »Er du for sød?« er at mindske sukkerindtaget med mindst 25 pct. hos 100 børnefamilier i Hvidovre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når der rigtig skal råhygges i landets børnefamilier, står den ofte på slik, sodavand og andre søde sager.

Især i weekenden ryger der så meget sukker indenbords, at indtaget er steget med 25 pct. siden 2005. Men nu skal det være slut.

DTU Fødevareinstituttet har lanceret et nyt forskningsprojekt, »Er du for sød?«, og allieret sig med Hvidovre Kommune. Her skal der findes 100 børnefamilier, som skal på sukkerafvænning i et år.

Uvidende forældre

Hvidovre Kommune har valgt at gå med i projektet, fordi de oplever, at forældre er uvidende om, hvor meget sukker deres børn må indtage. Det siger Susan Bjerregaard, der er direktør for Børn & Velfærd i Hvidovre Kommune.

»Vi håber, at det her projekt kommer til at give nogle redskaber, der ikke løfter en pegefinger, men giver børnefamilierne noget mere viden, for vi kan se, at rigtig mange familier ikke ved, hvor meget sukker deres børn må få. Det bliver jo for eksempel tit debatteret, om man må have kage med i vores institutioner,« siger hun.

Susan Bjerregaard, direktør for Børn & Velfærd i Hvidovre Kommune.

»Jeg tror ikke, familierne tænker over, hvor meget sukker det bliver på den lange bane, når de hygger sig.«


Susan Bjerregaard peger på, at kulturen omkring hygge og slik har meget at sige, når børnefamilier indtager op til fem gange så mange søde sager, som der er plads til i en sund kost.

»Jeg tror, det store sukkerforbrug skyldes to ting. Dels hele hyggekulturen og dels tilgængeligheden af slik og sodavand. Tilgængeligheden er blevet væsentlig større, end den har været tidligere, så udbuddet er stort, og jeg tror ikke, familierne tænker over, hvor meget sukker det bliver på den lange bane, når de hygger sig,« siger hun.

Spil og måleværktøjer

Målet med forskningsprojektet er at mindske sukkerindtaget med mindst 25 pct. hos 100 børnefamilier i Hvidovre.

Det skal blandt andet ske gennem måleværktøjer, kort og spil, som spiludviklingsfirmaet Serious Game Interactive står for at udvikle.

»De forskellige tiltag skal få familierne til at måle, om de får for meget sukker, og samtidig være redskaber, der gør det spændende at følge med i sukkerforbruget,« siger Susan Bjerregaard.

»Er du for sød?« er et treårigt forskningsprojekt, og det første år skal bruges på at udvikle redskaber og finde de 100 børnefamilier, som skal på sukkerafvænning. Der skal desuden findes yderligere 100 familier til en kontrolgruppe.

I 2020 starter projektet for familierne, som skal forsøge at mindske deres sukkerindtag i et år, inden forskere i 2021 skal efterbearbejde resultaterne.

Ligner resten af befolkningen

Udvælgelsen af de i alt 200 børnefamilier skal ske blandt nystartede skolebørn i 2020 i Hvidovre Kommune.

Ifølge Susan Bjerregaard er sukkerindtaget i Hvidovre ikke større end i resten af landet. Hun mener i stedet, at kommunen er blevet valgt af to andre årsager.

»For det første ligner Hvidovre resten af Danmarks befolkning. Vi har en population, der har alle salgs børnefamilier, så derfor vil man få et bredt grundlag ved at bruge vores kommune. For det andet har vi politisk allerede satset meget på forebyggelse, så det virker meget naturligt at gå med i sådan et projekt. Vi har for eksempel allerede tilbud til overvægtige børn og en tandpleje, der laver forebyggende arbejde,« siger hun.