10 ting din chef ved, men aldrig vil indrømme

Guide til, hvad din chef i virkeligheden mener.

MODELFOTO. Fold sammen
Læs mere

Den nyeste forskning viser, at ledere bare er mennesker.

Og som sådan fejlbarlige og fulde af modsætninger og smålighed.

Og ikke mindst, ligesom os andre, ofre for den mærkelige naturkraft på arbejdspladsen, der gør, at man ikke kan være helt ærlig.

Liz Ryan, der er CEO og grundlægger af karriererådgivningsfirmaet Human Workplace, skriver for Forbes og opregnede for nylig ti ting, som ledere ikke er ærlige om. Måske trængt op i en krog til en våd julefrokost, men aldrig officielt uanset, hvor ufarligt det kan synes.

Frit efter Liz Ryan, der i øvrigt også er professionel operasanger:

1. Firmaet tjener flere penge, når du arbejder mere. Det er derfor en stor del af din leders job at få dig til at arbejde så hårdt og længe som muligt.

2. Uanset, hvor meget din leder taler om teamwork, arbejdsmiljø og arbejdsklima, så banker hans/hendes og virksomhedens hjerte altid mere for at producere et rentabelt produkt end på din arbejdstilfredshed.

3. Din leder er lige så bange for at konfrontere hans/hendes chef, som du er for at konfrontere din chef - måske mere.

4. Din chef har ikke nødvendigvis mere indblik i selskabets strategi (eller hans/hendes egen jobsikkerhed) end andre på arbejdspladsen. Så når du fortæller din chef, at du har hørt rygter om nogle af firmaets nyeste planer, så vil chefen sandsynligvis spørge: »Hvilke planer?«

5. Folk er ikke altid blevet forfremmet til ledende stillinger, fordi de er kvalificeret til dem. Din chef ser denne sandhed udspille sig hver dag.

6. Din chef bruger meget tid og energi på politiske dagsordener i virksomheden, selvom han/hun hader det. Din chef ville ønske, det ikke tog så meget tid og energi.

7. Hvis du er underbetalt i forhold til andre med samme evner i branchen, vil din chef ikke bringe emnet på bane overfor HR, men vente til du selv griber ind.

8. Det kan godt være, din chef kan lide dig, men han/hun vil til enhver tid pleje sine egne interesser før dine - det er jo forretning ikke en krammeklub.

9. Når din chef siger »Vi spiller på samme hold«, betyder det i virkeligheden »Det bliver som, jeg har sagt«. Ledere bruger ord som »holdet« og »fælles« for at give dig skyld med skyld på, hvis du ikke arbejder solen sort.

10. Bare fordi din leder er chef, betyder det ikke, at vedkommende føler sig magtfuld. Autoritet og lederskab kommer indefra ikke via en forfremmelse.

Liz Ryan runder sin oversættelse af chefsprog af med at slå fast, at jo sundere ens arbejdsmiljø er, jo mere ærlige vil chefer og medarbejdere også være overfor hinanden, og jo flere sandheder vil man selv føle sig tryg ved at dele.

Så hvis du hører mere corporate newspeak og bla, bla, bla fra dine chefer end rene ord for pengene, er det måske tid til et jobskifte, mener Liz Ryan.