10 skarpe fra dronning Margrethe: Om frikadeller, ægteskabelige råd og at være dus

Hendes Majestæt Dronning Margrethe har aldrig været bange for at sætte ord på de værdier, der binder os sammen som mennesker og samfund. Her får du ni af de mere markante – og spidsfindige – af regentens udtalelser. Og en enkelt syrlig en af slagsen.

Arkivfoto fra Dronning Margrethes sommertogt i juni 2016. (Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Gennem tiden har Dronning Margrethe gang på gang sat ord på vor fælles danske værdier og givet almenmenneskelige råd om alt fra ægteskabspleje til børneopdragelse. Som oftest bliver livslektionerne fremsagt med lige dele sproglig spidsfindighed, eftertænksomhed og en beundringsværdig evne til at »samle i stedet for at skille«, som kultur- og kirkeminister Bertel Haarder udtrykker det i søndagens Berlingske.

Her får du en række af Dronningens mest markante citater gennem tiden. En samling, der i dag fik sig endnu en tilføjelse med udgivelsen af den nye samtalebog »De dybeste rødder – Dronningen fortæller om Danmark og danskerne«, skrevet af Berlingskes Thomas Larsen.

1. Om åbenhed og medmenneskelighed

»Hvis vi lukker os om os sig – hver for sig eller som samfund – isolerer vi os fra medmennesker. Så er vi løbet fra ansvaret. Ansvarsfølelsen er trådene i et net, som binder os sammen – i familien, i vort land, ja, ud over verden«. Nytårstalen, 1994.

2. Et par ægteskabelige visdomsord

»Et ægteskab er lidt af en urtepotte, som to planter skal bo i. Men man skal også passe den jord, de planter skal bo i.« Berlingske, 1989.

3. Integration drejer sig ikke om frikadeller

»De skal ikke skifte religion eller spise noget andet. Det drejer sig ikke om frikadeller. Det drejer sig om at tilpasse sig det land, de er kommet til. Jeg tror ikke, man behøver at gå i detaljer. Jeg tror godt, at alle er klar over, hvad det er for handlinger, man må give køb på, når man kommer til et fremmed land.« Pressemøde hos Kongehuset, april 2015.

4. At abdicere eller ikke at abdicere

»Vi har ingen tradition for abdikation i Danmark. At være dronning, det er man for livet. Det er en livsopgave. Sådan har det været opfattet i alle de år, Danmark har været et kongerige. Og sådan mener jeg, det bør være.« Jyllands-Posten, 2010.

5. I terrorens kølvand

»Det åbne samfund er vor stolthed, men det er netop på grund af sin åbenhed også sårbart. Det kan vi ikke lukke øjnene for, men det er vigtigt, at vi ikke ligger under for frygten. Nok skal vi være vågne, men vi skal ikke være søvnløse.« Nytårstalen, 2001.

6. Om begavede mennesker

»Der er ikke noget så begavet som folk, man er enig med, vel?« Tronen, Troen og Teologien, 1991,

7. Biologi og børneopdragelse

»Børn lærer ved osmose, hvor det bare siver ind.« Ekstrabladet i 1990.

8. Et fascinerende »Christiania-foretagende«

»Ja, selvfølgelig kunne det være sjovt at besøge Christiania, men selvfølgelig kunne det være sjovest at besøge Christiania, hvis man ikke så ud, som jeg gør. [...] Det svarer lidt til, at man gerne vil være navigatør eller pilot og opdagede, at man var farveblind, så man må opgive den mulighed. Men jeg synes, det er spændende, at der er folk, der tager fat på en anden måde, hvad enten man er enig eller uenig med dem, og det er nok det, der er lidt fascinerende ved det Christiania-foretagende.« Danmarks Radio, 1984.

9. Nye erkendelser om indvandrere og integration

»Vi troede nok, at den slags ting ville gå i sig selv. Hvis man gik på gaderne i København og drak det kommunale vand og tog den kommunale bus, blev man nok dansker i løbet af kort tid. Det var så indlysende for os, og derfor troede vi, at det måtte det også blive for dem, der slog sig ned og boede her. Sådan var det ikke. Det har vi lært. Det er ikke en naturlov, at man bliver dansker af at bo i Danmark. Det gør man ikke nødvendigvis. Der skal skiftes lidt af jorden i potten, tror jeg. Man må gerne beholde sine rødder, men man skal sørge for, at jorden er frisk.« De dybeste rødder – Dronningen taler om Danmark og danskerne, 2016.

Og så lige den sidste og lidt mere syrlige af slagsen. Selvom Dronningen både har humor og selvironi, er det nemlig ikke i orden at kompromittere de royale tiltaleformerne. Det fik en journalist at mærke i 2015 til et pressemøde i Kongehuset:

10. Når journaliser siger »du« til Dronningen

»Undskyld, men nu skal jeg ikke være meget sippet, men jeg tror ikke, at vi har gået i skole sammen, så jeg tror ikke, at vi er dus.« Pressemøde hos Kongehuset, 2015.

Kilder: Blandede nyhedsmedier samt Jens Andersens bog »Om man så må sige - 350 Dronning Margrethe citater«.