10 råd: Sådan undgår du farlig tarmbakterie

Læs her, hvad du kan gøre for at undgå tarmbakterien, som har dræbt tre personer i Tyskland.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mindst syv danskere er foreløbig blevet smittet med den farlige tarmbakterie VTEC, som hærger i Nordtyskland og foreløbig har kostet tre tyskere livet.

Ud over at holde dig fra spanske og tyske grøntsager og frugt, er der en række forholdsregler, du kan tage for at undgå at blive smittet. Kodeordet er hygiejne.

Hyppig hygiejne kan nemlig sikre, at bakterien ikke kommer ind i kroppen.

  • Vask regelmæssigt hænder. Særligt inden du forbereder mad.
  • Vask grøntsager. Skyl altid frugt og grøntsager, inden du spiser dem rå.
  • Rengør grundigt. Vær omhyggelig med vask af skærebræt og knive.
  • Tilbered separat. Adskil altid skærebræt og knive til kød og grøntsager.
  • Slå bakterier ihjel. VTEC bakterier dræbes ved omkring 70 grader. Kog derfor grøntsager ved 70 grader eller mere i mindst 10 minutter.
  • Opkog. Giv babymajs, sukkerærter og andre snackgrøntsager et kort opkog, før du spiser dem.
  • Undgå upasteuriserede mejeriprodukter og opbevar altid letfordærvelige fødevarer i køleskabet.
  • Hvis du har haft kontakt med kvæg eller andre drøvtyggere, skal du efterfølgende vaske hænderne grundigt.
  • Har du symptomer som blodig diarré eller voldsomme mavesmerter, skal du kontakte din læge omgående, lyder rådet fra Statens Serum Institut.
  • Bakterien kan ud over at smitte gennem fødevarer også smitte fra person til person eller via drikke- og badevand

Kilde: Robert-Koch-Institut (www.rki.de) og Bundesinstitut für Risikobewertung (BFR).

Syv danskere syge af farlig tarmbakterie

Er han skyld i dræber-bakterien

/ritzau/