10 gode råd: Sådan nedsætter du dit eget CO2-forbrug

Her får du ti tricks til, hvordan du selv kan være med til at redde miljøet i hverdagen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1. Drop reklamerne

Man kan sætte et »Reklamer – Nej tak«-skilt på sin postkasse, hvis man vil spare miljøet for ressourcer. Det er en bekostelig affære, når træer først skal vokse sig store, fældes, omdannes til tryksager og leveres til døren, blot for at forbrugeren kan modtage ugens tilbud på papir. Opfordringen lyder derfor: Begræns dit forbrug af papir og tryksager.

2. Skift budget ud med luksus

Mange har tendens til at købe mange, men billige ting. Det resulterer ofte i, at skoene, tøjet eller møblerne hurtigere skal skiftes ud, og det koster på CO2-barometeret. Det vil gavne miljøet, hvis man køber færre, men ting af bedre kvalitet. Det er ganske vist dyrere at anskaffe sig i første omgang, men miljøet skades færre gange, hvis man dropper »brug og smid væk-kulturen.«

3. Reparer i stedet for at skifte ud

Når smartphonen, vaskemaskinen eller køleskabet går i stykker, hælder de fleste til at købe nyt, da »det ikke kan betale sig at reparere«. Men lige netop den holdning koster miljøet dyrt, fordi aflagte produkter skal affaldsbehandles, samtidig med at det endnu engang koster miljøet, når de nye ting skal produceres og transporteres.

4. Efterisoler din bolig

Én af de ting, der virkelig gør ondt på miljøet, er, når folk skruer højere og højere op for radiatoren, fordi varmen fosser ud af den dårligt isolerede bolig. Både miljøet og ens pengepung bliver i sidste ende glad, hvis man ofre lidt på efterisolering af ydervægge, på taget og under gulvet i stueetagen.

5. Luft tøjet i stedet for at vaske det

Når man har haft sit tøj på én enkelt gang, er det oftest ikke beskidt – alligevel tyr mange til at kyle det i vaskemaskinen. Hvis man ikke har været en gris med sovsen ned ad trøjen, er det både bedre, for miljøet og tøjet, at nøjes med at lufte det.

6. Spis efter årstiderne

Det er en god idé at nøjes med at spise jordbær i juni og juli, hvor de danske jordbær er modne. Miljøet lider, når jordbær og andre frugter skal transporteres fra eksempelvis Spanien, for at man kan spise dem året rundt. Jo mere lokalt, man spiser, des mindre CO2 udleder man.

7. Vælg vandhanen

Det er fristende at nuppe en kildevand med på farten, men hvis man med god samvittighed vil kunne sætte tænderne i den røde bøf, skal man nøjes med at drikke vand fra hanen.

8. Drop de korte køreture

Har du tendens til at tage bilen, selvom du kun skal et kort smut? Så kan du godt glemme alt om at spise oksekød, det slider nemlig på miljøet. Hvis man absolut skal transportere sig i en bil, er det bedre at køre lange ture, da en varm motor bruger mindre benzin.

9. Kvit mælkeprodukter

Vink farvel til minimælken, skyren og yoghurten, eller skær i hvert fald ned på forbruget. Mælkeprodukter er, næstefter kød, de fødevarer, der er mest ressourcekrævende at producere, og derfor belaster det miljøet rigtig meget.

10. Sluk for el-apparater og skru ned for varmen

Og så til klassikeren: Husk at slukke for dit tv i stedet for at have det på standby. Vælg elsparepære, et A+++-køleskab og skru radiatoren én grad ned, det vil reducere CO2-udslippet, og så er du klar til at hapse slagerens største bøf. God fornøjelse!

Kilde: Verdens Skove, Bolius og Ide Nyt.