10 år med rygeloven: »Røgen er rykket udenfor - nu gælder det børnene«

Efter 10 år med rygeloven, der for alvor satte fokus på den runde »pind«, er tiden nu kommet til at flytte fokus mod børn og unge, mener Kræftens Bekæmpelse, der vil udfase cigaretten over tid. Ifølge Lægeforeningen kan vi være mere ambitiøse.

Gammelt arkivbillede af tre drenge, der i fællesskab ryger en cigaret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Børge Lassen

Der lød et ramaskrig rundt omkring i det danske land, da rygeloven blev vedtaget den 15. august 2007. Fortalere for retten til den personlige frihed, herunder en del rygere, var fortørnede over, at der nu skulle sættes en begrænsning for, hvor og hvornår man med ro i sindet kunne »fyre op« for det, der efterhånden er blevet symbolet på retten til individets selvbestemmelse.

Med ét blev der indført forbud mod rygning på restauranter, så det ikke længere er muligt at »slå mave« med et stykke tobak. Og slut blev det også med at ledsage den kolde fadøl med en gang røg. Ærgerligt for de mange rygere, men glædeligt for de afholdende. Og måske var det heller ikke helt så ærgerligt for rygerne, for rygeloven har betydet færre rygere – måske.

»Salget af cigaretter er faldet med 16 procent, siden rygeloven blev indført. Det er dog ikke beviseligt, at det skyldes rygeloven. Men i dag er det sådan, at langt færre bliver udsat for tobaksrygning, når de går på arbejde,« siger Niels Them Kjær, der er projektchef for tobaksforebyggelse ved Kræftens Bekæmpelse.

Og netop at færre bliver udsat for tobaksrygning, når de går på arbejde, var kernen i rygeloven, der skulle sikre et sundere arbejdsmiljø - fri for den skadelige tobaksrøg. Ifølge Niels Them Kjær er turen nu kommet til børn og unge, der skal holdes fra tobakkens lokkende fristelser.

»Røgen er rykket udenfor - nu gælder det børnene. Det næste store slagsmål kommer til at handle om, hvordan vi undgår at børn og unge begynder at ryge. De seneste år har vi set, at den positive udvikling er gået i stå, og at der er flere børn og unge, der begynder at ryge,« siger han.

Kræftens Bekæmpelse ønsker et totalforbud mod rygning på skoler og ungdomsuddannelser, der ifølge Niels Them Kjær »udklækker rigtig mange rygere«. Han fastslår dog, at kampen mod røgen må tages et skridt ad gangen, og at cigaretterne næppe kan »slukkes« med et enkelt sværdslag.

»Vi er nødt til at være realistiske. Vi har en målsætning om, at vi i 2030 har en røgfri generation, og vi tænker det sådan, at det er små tiltag her og der, der skal gøre udfaldet,« siger han.

Hos Lægeforeningen tror formanden, Andreas Rudkjøbing , dog på en mere aggressiv strategi mod det, der med afstand er den største dræber herhjemme. Han fremhæver en række yderligere »våben«, der kan tages i brug i kampen mod tobakken. Det er blandt andet stigende afgifter, neutrale pakninger af cigaretter, samt det at gøre det ulovligt for producenterne at købe sig til prominente placeringer i butikkerne.

»Jeg er ikke bekymret for befolkningens reaktion, hvis vi indfører nye forbud og indskærpelser. Rygeloven var jo kontroversiel, men det viser sig, at befolkningen har taget den til sig. Så jeg tror sagtens, vi kan indføre nye forbud og nye indskærpelser,« siger Andreas Rudkjøbing.

Hverken han eller Niels Them Kjær tror dog på, at et totalforbud mod salg af cigaretter er løsningen.

»Jeg tror, det vil give problemer med befolkningen. Det er en meget principiel begrænsning af individets frie valg. Med de andre greb gør vi det dyrere og mere besværligt, men rygere kan stadig ryge,« siger Andreas Rudkjøbing.