1.387 anmeldte bilbrande i København, Nordsjælland og Vestegnen: Kriminelle vil aflede politiets opmærksomhed

Kriminelle grupperinger sætter ild til biler i hovedstadsområdet for at stjæle politiets opmærksomhed. Politiet i København, Nordsjælland og Vestegnen har modtaget 1.387 anmeldelser om bilbrande siden 2016 – 27 har ført til dom.

Rigspolitiet skriver i folketingssvaret, at bilafbrændinger også i benyttes til at slette spor fra kriminelle gerninger eller som et signal eller hævn mod andre konkurrerende og kriminelle grupperinger. Fold sammen
Læs mere

1.387 gange har borgere i København, Nordsjælland og Københavns Vestegn anmeldt en bilafbrænding siden 2016. Anmeldelserne har ført til 121 sigtelser og 27 domme.

Det fremgår af et svar fra justitsminister Nick Hækkerup (S) til Folketingets Retsudvalg.

Tallene er forbundet med en vis usikkerhed, eftersom nogle sager kan være optalt mere end én gang.

Rigspolitiet skriver i svaret, at bilafbrændingerne opstår i forbindelse med eksempelvis uroligheder og anholdelser. Det skriver også, at det i nogle tilfælde bruges for at aflede politiets opmærksomhed. Kriminelle personer bruger altså bilafbrændingerne til at trække politiets patruljer væk fra områder, som de vil operere i.

Rigspolitiet skriver i svaret, at bilafbrændinger også benyttes til at slette spor fra kriminelle gerninger eller som et signal eller hævn mod andre konkurrerende og kriminelle grupperinger. Ligeledes nævner det forsikringssvindel som en årsag, samt at bilafbrændinger kan skyldes en såkaldt »copycat-effekt« blandt utilpassede unge og kriminelle.

Berlingske skrev i oktober, at danske borgere på landsplan næsten 3.000 gange siden 2016 har oplevet bilen stå i brand, og at det havde ført til 271 sigtelser og 71 domme.

Til spørgsmålet om, hvorfor så få af anmeldelserne førte til sigtelse, svarede Rigspolitiet, at politiet ser »med meget stor alvor på bilafbrændingerne, der potentielt kan bringe folks liv og førlighed i fare. Derfor tager vi også sagerne alvorligt og efterforsker hver enkelt bilbrand.«

»Det kan dog være vanskeligt at opklare brandsager, da de ofte forekommer i de sene aftentimer og ud på natten, hvor der er få vidner til stede og samtidig er beviserne bogstavelig talt ofte brændt, og det gør efterforskningen vanskelig,« skrev Rigspolitiet i en mail.