Sådan forøger du værdien af dit hus

PENGEKALENDER 22 Forbedringer af huset kan være en god forretning – vedligeholdelse er det altid.

I nogle egne af landet vil det være en god forretning at investere i at forbedre eller udbygge dit hus, mens det i andre vil være spild af penge at gøre det for at få flere penge for huset.

Flere undersøgelser har vist, at investeringerne bedst kan betale sig i de områder, hvor husene i forvejen koster mest. Det vil sige, at investeringen i et lækkert køkken mest sandsynligt kommer hjem igen ved at salg i København og Nordsjælland end i Nordjylland eller på Bornholm.

Investeringen i et køkken eller et badeværelse til 200.000 kroner vil dermed være sværere at hive hjem igen i en bolig på landet til en million - og altså normalt være en bedre investering i en storbybolig til mellem tre og fem mio. kr. end i en bolig på landet, som koster omkring en én mio. kr.

Som tommelfingerregel skal man kun regne med at få cirka to tredjedele af investeringen hjem, blandt andet fordi de fleste købere - ifølge videnscenteret for boliger, Bolius - helst selv vil sætte deres præg på især køkkener og alrum og derfor ikke vil betale 200.000 kroner for noget, som de alligevel vil lave om.

Så vil en gang maling i neutrale og lyse farver, som alle kan leve med en tid, være det bedste middel til at få en højere pris.

Egentlige ombygninger kan formentlig betale sig i mindre målestok i ældre huse med forældede planløsninger og små rum, der kan samles til et nyt køkken-alrum eller en større stue. Nedrivning af vægge er ikke nødvendigvis en stor investering.

Egentlige tilbygninger vil normalt kun være en god investering i områder, hvor salgsprisen per kvadratmeter er højere end prisen per kvadratmeter for at bygge, eller hvis tilbygningen er så vellykket, at den rykker huset op i en helt anden klasse.

Derimod er det en sikker investering at vedligeholde sit hus. Afskallet maling på facaden eller mørt træværk omkring vinduerne kan give et indtryk af, at huset generelt er i dårlig stand, og at der kan være mere alvorlige ting i vejen - også selvom det ikke er tilfældet.

Det kan også skræmme købere, der hverken har tid, råd eller lyst til at sætte huset i stand selv – også selv om det egentlig er små opgaver med pensel og hammer.

Læs i morgen, hvordan du styrer et byggeprojekt.