Sådan er reglerne for børneopsparing

Læs om skat, aktier og bindingsregler.

Sådan er bindingsreglerne:

Syv års binding: For det første skal der gå mindst syv år, fra en børneopsparingskonto oprettes, til den kan frigives.
Oprettelse og frigivelse: Samtidig må opsparingen ikke frigives senere, end når barnet er 21 år.  Det betyder at man ikke kan oprette kontoen senere, end når barnet er 14 år. Der er mulighed for forskellige frigivelsestidspunkter. Barnet skal mindst være 14 år, når børneopsparingen frigives. Den skal så i givet fald oprettes senest, når barnet er syv år.
Forlængelser: Man kan godt forlænge bindingsperioden, men aldrig forkorte den. Ved forlængelser skal der gives et varsel på mindst syv år.
Eksempel: Har man f.eks. ved etable­ring bestemt, at pengene skal være bundet, til barnet fylder 18 år, kan man, frem til barnet er 14 år, vælge at ændre frigivelsen til 21 år.

Sådan er skattereglerne:

Skattefrit afkast: Det særlige ved børneopsparing er, at alle afkast er skattefri. Både renteafkast og kursgevinster. Det handler ikke om, at barnets personfradrag i praksis er større end afkastet. Det er derimod lovfastsat, at afkast på en børneopsparing er skattefrit.
Aktier: Har man placeret en del af opsparingen i f.eks. aktier, kan de overføres til et frit depot, når bindingen af op­sparingen udløber. Det vil i nogle tilfælde koste et mindre gebyr til registrering i Værdipapircentralen. Men overførslen kan ifølge Nykredit foretages uden salg og køb, så den skattemæssige anskaffelsessum vil svare til kursen ved overførslen. Den historiske anskaffelseskurs er uden betydning.

Sådan investeres i aktier:

Slå bankrenten: Det er oplagt at placere en børneopsparing i aktiver, der ventes at give et højere afkast end det helt sikre bankindskud. Der er trods alt tale om en meget lang tidshorisont, og derfor er et element af aktier med stor sandsynlighed en bedre investering end at lade pengene stå kontant. I de seneste 50 år er det ikke til at finde eksempler på, at tab på aktiemarkedet ikke er hentet hjem igen efter ti år.
Investeringsforening og puljer: Man kan enten vælge at investere via en investeringsforening eller investere via en pulje for at opnå en tilstrækkelig spredning. Mange pengeinstitutter udbyder investeringspuljer, der er mere eller mindre direkte rettet mod børneopsparing. Ingen af metoderne er gratis.
Egen investering: Man kan også selv foretage investeringerne direkte. Med bare otte forskellige aktier i porteføljen opnår man en pæn risikospredning. Men der skal et forholdsvis stort beløb til, for at handelsomkostningerne ikke skal veje for tungt. De er dog konkurreret ret langt ned, så det er forsvarligt at investere i aktier også for mindre beløb., hvis man nøjes med at købe og ikke ligger og handler med porteføljen.