Sådan bliver de nye torvehaller i Kbh

Fødevarernes oase på Israels Plads så ud til at blive et fatamorgana, investerer Jeudan 70 mio. kr. i at realisere projektet.

Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I foråret 2011 får København endelig sine Torvehaller på Israels Plads. Det står fast, efter at ejendomsvirksomheden Jeudan har investeret 70 mio. kr. i det kuldsejlede projekt, som Jeudan selv skal drive, på det gamle grønttorv ved Nørreport.

Det kommer til at bestå af to lette søjlebårne tovehaller - en til sæsonens frugt og grønt, en til kød, fisk, ost og brød - med et grønt område imellem og vil kunne huse ca. 150 indendørs og udendørs stadepladser på 12,5 kvm. samt nogle mobile stader. De kan lejes for et år, for en måned, for en uge eller for en dag ad gangen, og her vil man også kunne købe egnsspecialiteter og delikatesser:

»Det bliver jo ikke i min embedsperiode, Torvehallerne bliver indviet, men jeg kan love, at jeg som pensionist vil komme og kigge, og det kan da også være, at jeg vil sælge en enkelt flaske æblemost her,« sagde en veloplagt overborgmester Ritt Bjerregaard (S), da hun i går præsenterede aftalen sammen med Jeudans administrerende direktør, Per Hallgren.

Med ved præsentationen var også en tydeligt rørt og stolt arkitekt Hans Peter Hagens, Arkitekturværkstedet, der sammen med Københavns Torvelaug har kæmpet for en »fødevarernes oase« i København siden 1997 og har tegnet projektet, der blev sat på hold, da CenterPlan, som kommunen havde indgået koncessionsaftale med, gik konkurs for et år siden.

Ritt Bjerregaard indrømmer, at hun var begyndt at tvivle på, hvorvidt Torvehallerne ville blive realiseret og roser Jeudan for at ville satse på projektet i en krisetid.

Også formanden for Københavns Torvelaug, advokat Bonnie R. Mürsch, er tilfreds.

»Viljen til at realisere Torvehallerne har hele tiden været der, men det er saligt pludselig at opleve, at den politiske handlekraft også er til stede,« siger hun.