Så meget stiger dine grønne afgifter

Forøgelsen af energiafgifter tager langtfra pynten af de skattelettelser, som regeringen vil give især de mellemste og de højeste indkomster.

Smiler over de skattelettelser, som regeringen har planlagt at give de danske lønmodtagere, behøver ikke at stivne, når forhøjelsen af energiafgifterne sætter ind.

Danske Bank har beregnet den samlede stigning omkostningerne til energi for en familie på fire med bil til at udgøre 334 kr. om året.

"Det er altså ikke et uhyre, som æder skattelettelserne," siger analytiker i Danske Bank Christian Heinig, som desuden påpeger, at pensionister får en kompensation for de forøgede energiafgifter. Ifølge Skatteministeriets hjemmeside rammer stigningerne kul, el, naturgas, olie (herunder diesel og fyringsolie), benzin, co2 og svovl.

Med andre ord betyder det, at det for en typisk dansk familie bliver dyrere at tanke bilen op, at skrue op for varmen og at tænde for fjernsynet. Energiafgifterne reguleres med nettoprisudviklingen svarende til cirka 1,8 procent om året.

Forudsætningen for en ekstraregning på cirka 330 kr. om året er baseret på, at familien kører 20.000 km. om året med en bil, der kører 14,5 km. på literen, bruger 2500 liter fyringsolie til opvarmning af boligen samt en mængde strøm på 5.000 kWh årligt.

"For en typisk dansk familie på arbejdsmarkedet er der altså ingen tvivl om, at skattelettelserne langt fra ædes op af højere udgifter til grønne udgifter. I dette tilfælde er der altså tale om en reel skattelettelse," konkluderer Christian Heinig.

I hans regnestykke stiger benzinregningen stiger med 125 kr. årligt, olieregningen med 118 kr. og elregningen med 90 kr.