RokokoPosten er en parodi på den aktuelle nyhedsstrøm. RokokoPostens 'nyheder' er således fiktive, selv om de er stærkt inspirerede af virkeligheden.

RokokoPosten: Sofavælgere genrejser Osmannerriget

RokokoPosten: Dansk-tyrkiske sofavælgere ydede søndag et stort bidrag til genrejsningen af Det Osmanniske Rige.

Foto: Public domain, Wikipedia Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

RokokoPosten: »Jeg var ret meget i tvivl om, hvad jeg skulle stemme, da jeg faktisk ikke har været i Tyrkiet siden min bedstefars begravelse i 1999, og derfor valgte jeg at blive hjemme,« fortæller den 38-årige Adil Binici fra Hvidovre og fortsætter:

»Og helt ærligt, så er det svært at tage stilling til, om det er bedst, at det er mange eller blot en enkelt, der bestemmer det hele. For hvis nu Erdogan er klog, så er det jo fint, men hvis han er meget dum, eller befolkningen er klogere, så er det et problem. Det, synes jeg, er et ret komplekst dilemma.«

Den holdning har sikret, at Det Osmanniske Rige er genoprettet med lidt andre grænser og en anden titel end sultan til statsoverhovedet Recep Tayyip Erdogan. Langt hovedparten af de flere end 30.000 tyrkere, som bor i Danmark og havde mulighed for at stemme ved den tyrkiske folkeafstemning, undlod nemlig at gøre brug af muligheden.

Det er dog langt fra alle, der synes, det er en dårlig idé at lade Erdogan bestemme stort set alt. Hovedparten af dem, som faktisk stemte, støttede nemlig præsidentens forslag om at give præsidenten langt mere magt.

»Hvis vi skal være ærlige, så er det ikke, fordi det der demokrati har fungeret vildt godt i Tyrkiet, hvor hæren har blandet sig i politik i tide og utide over de seneste hundrede år. Atatürk var jo ikke ligefrem nogen Benjamin Franklin, vel? Så i stedet for militærkup hvert tiende års tid kan det være sjovt at prøve noget nyt. Jeg synes selv, at kombinationen af autokrati og islam i Mellemøsten lyder både ny og spændende, så lad os da prøve at se, om ikke det fører til noget sjovt,« siger den 29-årige Büsra Çelik fra Skive, der stemte ja til at udvide Erdogans magtbeføjelser.

Hun peger på, at ordningen med at lade folk med tyrkisk oprindelse overalt i verden stemme til tyrkiske valg giver eksil-miljøet en enestående mulighed for at opleve det bedste af alle verdener.

»Det er rigtig smart, at man kan bo i en evigt kværulerende, pladderhumanistisk socialstat og så stemme på en autokrat, der sørger for at bestemme alt for én, men som heldigvis sidder rigtig langt væk, så man ikke skal bøvle med konsekvenserne af hans håndplukkede dommere, fængslede journalister og den slags, men kan nøjes med betragte det som lidt sjov kolorit på familiebesøg og ferier,« siger Büsra Çelik.

Rokokoposten logo

RokokoPosten er en parodi på den aktuelle nyhedsstrøm.
Alle RokokoPostens nyheder er således fiktive, selv om de er stærkt inspirerede af virkeligheden.

Læs flere nyheder fra RokokoPosten