RokokoPosten er en parodi på den aktuelle nyhedsstrøm. RokokoPostens 'nyheder' er således fiktive, selv om de er stærkt inspirerede af virkeligheden.

RokokoPosten: Kødproducenter i kamp mod veganisme: Animalske grøntsager rammer supermarkederne efter nytår

RokokoPosten: Knuste knoglestykker er en af hemmelighederne bag en række nye produkter, der ligner og smager som frugt og grøntsager, selvom de er lavet helt uden brug af vegetabilske ingredienser.

Foto: AndreyPril/Bigstock. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

RokokoPosten er en parodi på den aktuelle nyhedsstrøm. Alle RokokoPostens nyheder er således fiktive, selv om de er stærkt inspirerede af virkeligheden.

Danske Danish Crown og Tulip Food Company er blandt de kødproducerende virksomheder, der de seneste år har arbejdet for at skabe et modtræk til veganske køderstatninger.

Filip K. Mogensen er en af chefforskerne i projektet, og han kan i dag afsløre over for RokokoPosten, at det første produkt kommer på markedet lige efter nytår.

»Vi har lavet et produkt, der til forveksling ligner en aubergine, og som har stort set samme smag og konsistens. Eneste forskel er, at den er helt igennem animalsk, da der udelukkende er anvendt bestanddele fra frøer og kyllinger,« fortæller han stolt.

Han er klar over, at lige netop aubergine-erstatningen ikke nødvendigvis vil blive voldsomt populær på det danske marked, men han lover, at det ikke varer længe, før animalske ærter, gulerødder og blomkål lander på hylderne i danske supermarkeder.

»Resultaterne af vores seneste smagstest af et ærtelignende produkt lavet af torskelever og oksebov er meget lovende. Det samme med gulerødderne, der faktisk er lavet af stort set samme ingredienser,« siger han og tilføjer, at en af de helt store udfordringer har været at udvikle den knasende, sprøde konsistens, som kendetegner mange grøntsager.

»Det er dog lykkedes at skabe et grundprodukt, der primært består af knuste knoglestykker og gelatine, som giver lige præcis det der knasende bid, som nogle mennesker holder så meget af ved grøntsagerne,« siger han.

Det bedste ved de animalske frugter og grøntsager er, at de vil kunne produceres næsten uden at øge kødproduktionen.

»Næsten 85 procent af alt, hvad vi bruger til produkterne, er restprodukter, som førhen blot blev destrueret. Der er derfor tale om et særdeles bæredygtigt tiltag, idet vi udnytter hvert enkelt dyr langt bedre,« siger Filip K. Mogensen.

Morten Lorentzen, der er formand for foreningen Kød Front, glæder sig til at prøve de animalske grøntsager.

»Det er som at slå to fluer med et smæk,« siger han og uddyber:

»Vi får endnu mere kød, og samtidig slipper vi for bekymringer over, hvad alle de vitaminer, og hvad ved jeg, som traditionel frugt og grønt indeholder, gør ved os på længere sigt.«