RokokoPosten er en parodi på den aktuelle nyhedsstrøm. RokokoPostens 'nyheder' er således fiktive, selv om de er stærkt inspirerede af virkeligheden.

Julemanden erkender: »Jeg bruger uorganiseret arbejdskraft«

Hvad er julemandens CO2-aftryk, er nisserne i fagforening, og bør børn overhovedet tage mod gaver fra fremmede mænd? Mikkel Andersson fra RokokoPosten har interviewet Julemanden.

Julemanden har nogle forklartingsproblemer, både hvad angår hans CO2-udlsip og hans ansattes arbejdsforhold. Fold sammen
Læs mere
Foto: Iris

Gennem længere tid har Julemanden på og omkring 24. december uddelt gaver til børn overalt på kloden. Men har glæden over gratis ting stået i vejen for en kritisk dækning af den langskæggede filantrops virke?

Berlingske har konfronteret Julemanden med de svære spørgsmål om arbejdsforhold, klimapåvirkning og incitamentsstrukturer.

CEPOS’ Martin Ågerup har for nylig erklæret, at det faktisk kan være gavnligt for børn at opleve fattigdom i en periode af deres liv, fordi det giver dem en god arbejdsmoral senere. Kortslutter du ikke den udvikling, når du i flæng uddeler gaver til børn, som ikke har arbejdet den mindste smule for dem?

Mikkel Andersson Fold sammen
Læs mere

»Julen er hjerternes fest, og det ville da være helt forfærdeligt at skulle flyve forbi de fattige børns hjem, når nu særligt de fortjener opmuntring og velbehag i en uforskyldt svær tid. Min største glæde er at se deres troskyldige barneøjne lyse op i taknemmelighed, når de opdager mine pakker under det smukt pyntede træ.«

Så gavegivningen handler i virkeligheden primært om din personlige tilfredsstillelse, mens du ignorerer, at du lærer hele generationer, at de ikke behøver arbejde for deres legetøj, men bare kan læne sig tilbage og vente på, at det dumper ned gennem skorstenen?

»Altså, julen handler om at give uden at forvente noget til gengæld, og jeg er sikker på, at hvis børn oplever spontan gavmildhed og næstekærlighed fra andre, som ikke forventer noget til gengæld, skaber det på sigt et langt bedre klima mennesker imellem, fordi ...«

Ja, lad os tale lidt om klima. Både dit gavelager og dine produktionsfaciliteter er placeret i ekstremt sårbare arktiske egne, hvor opvarmning og transport af varer må sætte et enormt CO2-aftryk. Er din største gave til kommende generationer i virkeligheden ikke et massivt bidrag til klimaforandringerne?

»Mit værksted lunes af tusinder af børns juleglæde, hjertevarme og fromme ønsker, mens mine nisser selv medbringer alle de fantastiske ting til gaverne fra deres hjemlande. Desuden flyver mine rensdyr udelukkende på økologisk og svanemærket lav og havre, som ...«

Øjeblik. Du siger altså, at du benytter dig af udenlandsk arbejdskraft, som arbejder på isolerede fabrikker i arktiske egne. Hvornår havde du egentlig sidst besøg af Arbejdstilsynet?

»Jeg er ret sikker på, at magien ville forsvinde, hvis statslige repræsentanter pludselig kom og uddelte smileyer. Men min hustru sørger for, at alle nisser har frisk halm at sove på og får læst godnathistorie, og hun bager knasende sprødt julebag til alle. Jeg har aldrig fået en eneste klage!«

Det er nok også tvivlsomt, om nogle ville klage, når de risikerer en fyreseddel og et spark ud på indlandsisen. Er de her nisser overhovedet overenskomstdækkede?

»Alle mine nisser er utrolig taknemmelige for at være med til at fremstille legetøj, som skaber glæde i barnesind overalt på kloden, og ...«

Det var ikke det, jeg spurgte om.

»Nej. De er ikke i fagforening.«

En far problematiserede for nylig i Politiken, at mange forældre fortæller deres børn, at du og nisser eksisterer, når I ifølge skribenten er fiktive semi-mytologiske karakterer. Hvordan har du det med, at børn på den måde bliver ført bag lyset i dit navn?

»Øh. Underminerer det spørgsmål ikke lidt præmissen for det her interview?«

Nu taler du udenom igen.

»Naturligvis er jeg virkelig, men en del af mit brand er jo netop, at jeg arbejder uset og i hemmelighed. Derfor kan jeg selvfølgelig ikke lade mig se af forældrene og leverer i smug mine gaver til børnene, som, hvis de er heldige, får et kort glimt af mig og hører et fjernt »Hohoho!« og måske bjældernes klemten fra min kane.«

Ved du egentlig godt, hvad forældre normalt siger til deres børn om at tage imod gaver fra fremmede mænd?

»Jeg tror, vi stopper her.«

Her valgte julemanden at afslutte interviewet, hvorfor Berlingske ikke fik mulighed for at spørge ham om, hvorvidt hans ensidige fokus på kristne højtider er et udtryk for islamofobi, eller hvad han får ud af sit tydeligvis særdeles lukrative og højtprofilerede sponsorat af den stærkt sukkerholdige læskedrik Coca-Cola.