Ritt: Verdensudstilling til København

En verdensudstilling vil trække 25 mio. turister til København fra hele verden – men andre politikere vil hellere satse på OL i 2024.

T.v. Tuborgflasken blev opført i 1888 i forbindelse med Den Nordiske Industri- , Landbrugs- og Kunstudstilling på den plads, hvor Københavns Rådhus står i dag. Efter udstillingen blev flasken transporteret til Hellerup. Øverst t.h. Gustave Eiffels 300 m høje tårn konstrueret til udstillingen i Paris i 1889. Nederst t.h. Crystal Palace, som blev opført i Hyde Park i London 1851 i forbindelse med den første egentlige verdensudstilling. Fold sammen
Læs mere
Foto: Fotos: Corbis/Scanpix
Verdensudstillingen EXPO skal i 2020 afvikles i København. Visionen præsenterede overborgmester Ritt Bjerregaard (S) i går, og hun har umiddelbart fået opbakning fra regeringspartierne.

»Vi har leget med ideen i et stykke tid,« siger Ritt Bjerregaard. Hun peger på de ubebyggede områder i Nordhavn og på Refshaleøen, hvor kommende EXPO-pavilloner kan blive »rygraden i en ny bydel«.

Ubebyggede områder inden for byområdet er en betingelse for at kunne ansøge om værtskabet for en verdensudstilling. »Det vil betyde, at 20-25 mio. mennesker vil besøge København i løbet af et halvt år. Men det er klart, at uden regeringens og erhvervslivets aktive deltagelse kan det ikke lykkes,« understreger Ritt Bjerregaard.

Tanken om at få EXPO til København støttes umiddelbart af regeringen. Økonomi- og erhvervsminister Bent Bendtsen (K) kalder ideen »meget interessant og visionær«.

»En verdensudstilling er jo en global mega-event, som kan tiltrække rigtig mange besøgende fra hele verden. Jeg glæder mig meget til at se nærmere på det,« siger han.

Også Pia Allerslev (V), Københavns kultur og fritidsborgmester, er begejstret. Derimod er de Radikales leder på rådhuset, teknik- og miljøborgmester Klaus Bondam, mere skeptisk. Han ser hellere, at København satser på et kommende OL-værtskab sammen med Malmø i 2024. Den samme tanke arbejder man med i Kulturministeriet.

Men Ritt Bjerregaard er skeptisk over for OL-ideen, og i går præsenterede hun så sin EXPO-vision.

»Jeg vil meget hellere EXPO. Jeg tror, der er mange flere muligheder i det. Der har ikke været så gode resultater i andre lande, der har haft OL. Det har mest været udgifter, og jeg er i tvivl om hvad vi kan bidrage med, og om vi kan rejse den økonomi, der skal til,« siger hun.

Bud i 2011
Selv om EXPO-visionen først blev præsenteret i går, har overborgmesteren allerede sat gang i de indledende man- øvrer i en lang ansøgningsprocedure. Den skal kulminere med et officielt bud til Bureau International des Expositions (BIE) i 2011.

Allerede efter sommerferien – til oktober – skal der træffes en politisk beslutning i København om at gå videre med projektet. Hvis EXPO skal til København, vil det kræve massive investeringer. Ikke mindst i infrastruktur. Bjerregaard venter selv, at det vil kræve »massiv udbygning og opgradering« af trafiksystemerne i København. Herunder udvidelse af metroen.

Den endelige politiske beslutning skal træffes i forbindelse med budgetforhandlingerne i 2009.

De store verdensudstillinger bliver holdt hvert femte år. I 2010 bliver det i Shanghai og i 2015 er det i Milano. Og København er ikke ene om at satse på EXPO i 2020. Det samme gør Manila i Filippinerne og en række amerikanske byer. Visionen om København som EXPO-vært blev præsenteret samtidig med, at det britiske livsstilsmagasin Monocle (det tidligere Wallpaper) har kåret København som verdens bedste by at bo i. Det sker foran München, Tokyo og Zürich. Kåringen blev fejret med gratis fadøl og grillpølser på Rådhuspladsen i går eftermiddag.