Rente-regningen ender hos pensionskunder

Pensionsselskaberne har kastet sig ud i en kamp om at tilbyde kunderne de højeste kontorenter. Og det er helt uholdbart mener eksperter, for regningen lander i sidste ende hos kunderne

»Nu skyder man løs med høje kontorenter, og det tilfalder jo også nye kunder, der kommer ind og får af de reserver, som de gamle kunder har brugt de sidste fem år på at spare op,« siger vicedirektør hos pensionsmæglerselskabet Willis, Jørgen Svendsen til Børsen.

Han mener samtidig, at det er en farlig vej, selskaberne bevæger sig ind på, fordi de høje kontorenter vil tære for meget på kundernes fælles reserver.

»Ved at give kunderne flere penge udpiner selskaberne sig selv, fordi de bruger af reserverne. Så måske kan det blive dødsstødet til det gamle system,« siger Jørgen Svendsen til Børsen. Og han er ikke alene om den holdning.

»Det må være en engangsforestilling. For selv om der er blevet frigjort hensættelser, fordi den lange rente er steget med 0,4 pct. i år, så er investeringsafkastet i år for lavt til at dække årets kontorente,« siger Jesper Kirstein fra Kirstein Finansrådgivning, der blandt andet analyserer den danske pensionssektor, til Børsen. Han vurderer, at selskaberne i år har fået et investeringsafkast på mellem 0 og 2 pct. før skat.

I konkurrencens navn stod pensionsselskaberne i går i kø for at melde ud om højere kontorenter.

I top blandt de kommercielle selskaber ligger AP Pension og Nordea Liv & Pension i top med kontorenter på 6 pct. før skat.

Det samme får SEB Pensions 50.000 kunder i det nyeste selskab, mens de 250.000 gamle opsparere med 4,5 pct. garantier får 5,5 pct. i rente. Det samme får kunderne i Danica Pension, SEB Pension, PFA Pension og Topdanmark. Kun Alm. Brand ligger fortsat nede på 4,5 procent.

Kilde: Børsen