Yoga på thailandsk

Jungleøen Kho Phangan er et af de få steder i Thailand, hvor masseturismen endnu ikke har gjort sit indtog. Her ligger yoga-, detox- og spastedet The Sanctuary.

Hytterne ligger midt i den tropiske bevoksning – så man får fuldt udbytte af duften, synet og lydene af junglen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Marianne Lentz
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jeg sidder midt i junglen. Mine ben er lagt i skrædderstilling, mine øjne lukkede, ryggen rank. Jeg trækker vejret dybt og mærker for hvert åndedræt, hvordan roen kommer nærmere.

Læs også: Porto Santo er stress-frit område

Dagens første yogatime er lige begyndt, og da jeg åbner øjnene, er det til synet af en broget blanding af grønne blade, der skinner i den endnu milde morgensol. De fire vægge i rummet, jeg sidder i, er lavet af gennemsigtigt myggenet, strukket ud og lukket i toppen med et stråtækt tag. Fra hjørnerne sender opsatte ventilatorer dovent en varm vind ud over de ranke skikkelser på gulvet, mens en svag musik akkompagnerer deltagerne gennem øvelserne.

Jeg befinder mig på yoga-, detox-, og spastedet The Sanctuary på øen Koh Phangan i Thailand. Som ikke er et sted, man lige kommer forbi, hvis man ikke ved, at det findes.

Feste i fuldmånens skær
Det ligger i den lille bugt Had Thien, der bedst nås med longtailbåd, og er derfor en populær destination for stamgæster, der kommer igen år efter år, mens det lader til, at det yngre partyslæng, der valfarter til Koh Phangan for at feste i fuldmånens skær, søger mod andre og mere upbeat strande.
»Phangan«, som øen slet og ret kaldes af de lokale (»Koh« betyder ø), er et af de få steder i Thailand, hvor masseturismen endnu ikke har gjort sit indtog og plastret bugterne til med luksusresorts og massageklinikker.
Og hvorfor så det? Eller ikke det? Blandt andet fordi øen primært består af ufremkommelig jungle og kæmpemæssige kalkstensklipper. Og ingen ordentlig infrastruktur, ingen pakkerejser. Et begrænset vejnet snor sig på Phangans vestlige del omkring havnebyen Thong Sala og gør det muligt at komme rundt på denne del af øen i bil, mens man gør klogest i at sejle til de østlige bugter. Men selv udenfor regnsæsonen kan bølgerne på østkysten nå mandshøjde, og så er heller ikke vandvejen anbefalelsesværdig.

Jeg ankommer til Had Thien under rolige vande med longtailbåd fra den nærliggende by Had Rin – hovedsæde for de berygtede full moon parties – men er ved afrejse nødt til at forlade bugten på ladet af en truck, der fragter mig og syv andre gæster på en halsbrækkende køretur ad en rydning i junglen, fordi bølgerne er for høje. Den var formentlig heller ikke gået på en pakkerejse.

Uforlignelige miks af gæster
Det mest bemærkelsesværdige ved The Sanctuary er det uforlignelige miks af gæster, som stedet tiltrækker. Da de to engelske ejere fik idéen til et alternativt wellnesscenter for 21 år siden, må de have indset, at alle lige fra backpackere på et skrabet budget til velhavende amerikanske forretningsmænd ville blive tiltrukket af tilbuddet om en anderledes ferie. Og det er netop det, man får på The Sanctuary, der tilbyder en bred vifte af overnatningsfaciliteter – lige fra de spartanske sovesale, hvor en madras ikke meget tykkere end en yogamåtte gør det ud for seng, til familiehuse med adskillige sengepladser og køkken, minibar, fjernsyn, terrasse, mv.
På det ugentlige program finder man både yoga- og pilatesundervisning, meditation, detoxprogrammer og forskellige workshops, som man kan kaste sig over i det omfang og på det niveau, der passer til ens gemyt. Restauranten ved stranden serverer både sund, vestlig mad og thaimad, og har desuden en omfattende raw food-menu, som det anbefales detox’erne at benytte sig af, inden de begynder på deres fastekur.

Gæsterne på The Sanctuary kommer dermed også af vidt forskellige grunde. Der er dem, der kommer for at dyrke yoga og slappe af, overtegnede indbefattet.
Så er der detox’erne, som gerne kommer for at tabe sig, og som hurtigt lader sig identificere, fordi de går rundt og vånder sig over at være sultne og lettere udmattede.
»En dag tilbage,« siger de, mens de holder sig på deres svindende maver, som var de kede af at skulle sige farvel til deres overflødige kilo. De spørger til hinandens velbefindende og benytter sig af fællesskabet, der tydeligt tegner sig omkring de fastende, til at holde modet og energien oppe. En af dem er 50-årige John fra San Diego, Californien. Han følger et 14 dages detox-program, der indbefatter daglige indtag af de såkaldte »clayshakes« med psyllium-frøskaller og lerarten bentonit, som giver mæthedsfølelse og virker udrensende, yoga- og pilatestimer, urter, dampbad og tarmskylninger. De første dage har han hovedpine og føler sig træt og slap, men allerede på tredjedagen føler han sig let og klar i hovedet. Han er sulten, bevares, men er positivt overrasket over programmet og har allerede tabt sig adskillige kilo efter den første uge uden fast føde.

Fra tantrisk meditation til åndedrætsøvelser
Andre gæstegrupper på The Sanctuary er hippierne og thaibokserne. Førstnævnte kommer for at deltage i stedets workshops, der spænder fra tantrisk meditation til åndedrætsøvelser, ayurvedisk massage og mavedans, mens sidstnævnte – primært mænd – kommer for at få et intensivt træningsforløb på den nærliggende thaiboksning-skole – eller muay thai, som den traditionelle thailandske kampform oprindelig hedder. Træningen, fordelt på to gange to timer dagligt, giver både råstyrke og koordination, forklarer 31-årige Timm Lohmann fra Tyskland, der skal tilbringe hele seks uger på Ko Pangan for at arbejde på sin teknik. Han træner til en vigtig kamp, forklarer han.

Andre igen kommer for at få en ny begyndelse og en anderledes ferieoplevelse, som Silvia, 28, og Diego, 29, fra Portugal. Parret er kommet for at meditere og prøver nu også detox-programmet, De er vilde med the Sanctuary og har allerede lovet hinanden, at de skal tilbage næste år.

Da jeg er færdig med morgenens yogatime, tager jeg turen ned ad de massive trappesten, der fører gennem junglen til restauranten ved vandet, for at imødekomme den insisterende knurren fra min mave. Her bestiller jeg en omelet med spinat og tomat og en »Goodbye Fatigue« – en smoothie med agurk, lime og spirulina – der ifølge menukortet vil booste mit energiniveau, justere min væskebalance og forstærke mit immunsystem. Ikke at jeg føler synderligt behov for nogle af delene. Foran mig er vandet, bag mig junglen. Og på dagens program er der ingenting, jeg skal nå.

Læs også: Guide: 5 øer omkring Phuket