Weekendtur i skønne Budapest

Budapest er et oplagt mål for en weekendtur her i efteråret. Varmen er taget af, de fleste turister er vendt hjem, og der er god plads til alle.

En ældre herre står med sin violin på Heltenes Plads en grå formiddag. Bag ham rejser de monumentale søjler sig og bibringer ikke just med et varmt islæt i bybilledet. Men de bløde, harmoniske toner af en Liszt-komposition, manden skaber på sin violin, forvandler kulde til varme.

Læs også: Guide til jul i Budapest 

Budapest er ikke en af de byer, som fremkalder billeder for det indre øje hos de, som endnu aldrig har været her. Man behøver ikke at have været i Paris eller Rom for at se Triumfbuen eller Colosseum for sig.

Byen har ikke det brand, som en del andre metropoler har, men desto større er oplevelsen ved at besøge den, for så skal den ikke leve op til nogle forestillinger, som i virkelighedens verden kan vise sig ikke at holde. 

Budapest vil dog med stor sandsynlighed vinde gunst hos de fleste. Den har potentialet: Storslåede bygninger, et rigt kulturliv, et ægte centraleuropæiske caféliv, som nemt konkurrerer med Wiens og Prags. Og ikke mindst den uforklarlige intense og rare atmosfære, som man støder på i de små gader og stræder, som egentlig ikke kan fremvise konkrete attraktioner, snarere end at være små organismer i storbyen, som sprudler i kraft af beboernes fingeraftryk på det helt nære liv. 

Budapest, som den fremstår i dag, er en ung by. I 1873 sammenlagde man Buda og Pest. Flere årtier i kommunismens favntag har selvfølgelig sat sit præg, selv om meget er blevet gjort - og stadig bliver gjort - for at rive hæsligt ned, eller i det mindste restaurere og modernisere. Tillige at istandsætte de historiske bygninger og de smukke art nouveau-bygninger fra begyndelsen af 1900-tallet. Historiske og politiske epokers fingeraftryk til trods; så vil et møde med byen nok blive til et gensyn for de fleste.

Transport: Norwegian og det ungarske selskab Malev flyver direkte fra København til Budapest for ca. 2.000 kr. Derudover findes flere andre europæiske selskaber, der har et enkelt stop undervejs. I bil er der ca. 1.100 km fra Rostock (med færgen Gedser-Rostock) og ca. 1.300 km fra Frøslev grænseovergangen. Det kræver en lang dags kørsel, hvis det skal ske af én omgang. norwegian.dk, malev.com samt scandlines.dk

Ophold: Hoteludbuddet er stort og rækker over alle standarder og priser. Prisniveauet er omtrent som gennemsnitlige europæiske priser for tilsvarende standarder. Et hotel, som varmt kan anbefales er Lanchid 19 - et prisbelønnet designhotel på Buda-siden med en mageløs udsigt over Donau og Buda-slottet. lanchid19hotel.hu   

Bedste tidspunkt at rejse: Den ideelle rejsetid er forår, sensommer og efterår, hvor temperaturerne er behageligste. Juli og august kan blive både hede og fugtige. Vinter fra december til marts kan tilsvarende være rigtig kolde. 

Tips: Budapest er en sikker by at færdes i. Det offentlige transportsystem er veludbygget. Taxi er billigere end herhjemme. Mad og drikke på restauranter er mærkbart billigere end i DK. En god idé at investere i et Budapest Card, som giver adgang (gratis/rabat) til de fleste seværdigheder. budapest-card.com

Læs også: 5 alternative storbyferier