Warszawas tragiske fortid på museum

Warszawa er charmerende med sin gamle bydel og fine parker og slotte. Men den har også et fremragende museum, som er en hyldest til ruinbyens helte under 2. Verdenskrig

Wilanow-kongeslottet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Iris

Kærlighed ved første blik? Næppe. Warszawa er nemlig ikke en smuk by som Paris eller Prag, men det bør ikke diskvalificere den polske hovedstad som rejsemål.

Se også: 24 timer i Warszawa

For Warszawa har meget andet at byde på end de stalinistiske betonblokke og kolde skyskrabere, som stjæler førstehåndsindtrykket af byen. 

Mange bliver overrasket, når de hører, at Warszawa har smukke parker, fine klassiske slotte og en postkortagtig gammel bydel med 1700- og 1800-talsbygninger, som er på Unescos liste over bevaringsværdige monumenter.

Men Warszawa skal ikke bedømmes alene på sine mursten. Byen vinder gevaldigt ved en smule kendskab til historien, for Warszawas sande sjæl er heroisk og blodig som få andre byers.

Opgøret mod nazisterne 
Den perfekte introduktion til metropolen ved Vistula-floden er uden tvivl en tur forbi Polens suverænt bedste museum, Warszawa Uprising Museum.

Temaet er Warszawa-borgernes blodige opstand mod den nazityske Wehrmacht 1. august 1944 og 63 dage frem. Et modigt, men dødsdømt oprør, der kostede op mod 200.000 polakker livet og tvang over en halv million af de overlevende på flugt. I januar 1945 var millionbyen Warszawa stort set mennesketom og udslettet.

Baggrunden var nazisternes tilbagetog på alle fronter. Ikke mindst på østfronten, hvor Den Røde Hær var nået frem til Vistulafloden og gjorde klar til at befri Warszawa.

Den polske undergrundshær i Warszawa besluttede at befri byen for nazister, inden Stalins kommunist-tropper rykkede over floden og tog magten. 

Herfra begyndte mareridtet for Warszawas borgere. Stalins tropper forblev nemlig på den anden side af Vistula i mange måneder. Mens tyskerne, der ellers var ved at flygte, sendte forstærkninger til at nedkæmpe den polske modstand. Og ikke mindst, at slagte de civile borgere.

Effektivt multimedie-show
Rædslerne, som de indespærrede borgere i Warszawa oplevede, var ubekrivelige. Massakre, sult, massedød og total destruktion af byen var resultatet. 

I raseri over polakkernes oprør, beordrede Hitler, at Warszawas borgere skulle dræbes, og byen udslettes. Det sidste lykkedes næsten til perfektion. Over 85 procent af Warszawas bygninger blev ødelagt.

På Warszawa Uprising Museet kan man via næsten alle sanser opleve de værste dage i byens historie. 

Museet er et hamrende effektivt multimedie-show af film, fotografier, lyde og autentiske effekter, som formidler de blodige og trange kår på spændende vis.

I kælderen er der opbygget en kopi af nogle af de kloakker, som tusindvis af polakker brugte som flugtveje ud af Warszawa. Man føler let klaustrofobien, når man kanter sig gennem rørerne. I sådanne kloakker ventede desperate polakker i timevis helt tavse, for tyskere lyttede vagtsomt efter det mindste tegn på liv. Og smed både granater og brændende petroleum ned i kloakkerne, hvis de hørte bevægelse.

I loftet af museet hænger en kopi af en amerikansk B-24 bombefly, mage til dem, der forsøgte at kaste våben, ammunition og mad ned til Warszawas trængte borgere. 

Ofte røg forsyningerne dog direkte i hænderne på de tyske soldater. Stalins tropper på den anden side af floden gjorde intet for at hjælpe den blødende storby.

Personlige historier
Uprising Museet er ikke mindst en række personlige historier om ufatteligt heltemod og selvopofrelse. 

Mange af de »kæmpende« havde ikke en gang våben til rådighed. Selv børn deltog i kampene, mens andre børn satte livet på spil ved at løbe rundt med post i ruinbyen, der var under konstant bombardement. Breve var den eneste mulighed desperate civile havde for at kommunikere med familie og venner.

Museet lægger stor vægt på at vise rædslerne, som de civile og forsvarsløse warszawa-borgere oplevede dem. De mange fotos og især autentiske kortfilm gør et stærkt indtryk. 

Der er også mulighed for at se, hvordan illegale blade og plakaterne blev fremstillet – faktisk trykker man stadig plakater på en af de gamle maskiner. Der er selvfølgelig et hav af våben – også de hjemmelavede som Den Polske Undergrundshær fremstillede i ly af ruinerne – på museet. 

Man kan opleve en vagtbunker indefra, og hele kælderen er symbolsk nok reserveret nazisterne og de folk, som førte an i blodbadet på Warszawas befolkning.

Læg også mærke til den konstante dybe og sagte dunken, der kan høres over hele museet. Slagene symboliserer Warszawas hjerte, der aldrig holdt op med at slå, uanset hvor meget tyskerne ødelagde.

Museet spiller en vigtig rolle for den polske nations selvforståelse i dag. Og de 63 blodige dage skildres utvivlsomt set med de heroiske briller, men selve temaet er stadig til diskussion i Polen den dag i dag. 

Var det virkelig 200.000 menneskeliv værd at kaste sig ud i en kamp, der var tabt på forhånd, mod den nazistiske overmagt? Se museet og døm selv. 

Andre højdepunkter i Warszawa:

Fryderyk Chopin Museum: 
En moderne multimedie-udstilling om den store komponist, som levede halvdelen af sit liv i Polen. Tjek også de sjove bænke, der spiller Chopin-melodier, rundt omkring på Warszawas gader og pladser. 

Den gamle bydel inklusiv kongeslottet: 
Totalt ødelagt under Den Anden Verdenskrig, og helt utroligt genopbygget ned i de allermindste detaljer i årene efter krigen.

Paladset for kultur og videnskab: 
Josef Stalins »Gave« til det polske folk efter krigen. I mange år efter krigen Warszawas højeste bygning og vartegn. Den er stadig forhadt af mange, men bygningen er unik og rummer knap 4000 værelser.

Lazienski Parken:
Et grønt åndehul med slot og søer. Man kan også håndfodre de menneskevante egern eller iagttage den vilde hjort, som har fundet vej ind til denne oase midt i Warszawa.

Det jødiske Warszawa: 
I år åbner et nyt mega-museum om jødernes historie i Warszawa. Der er en række mindesmærker og enkelte overlevende bygninger, der vidner om jødernes barske skæbne i byen.

Guide: 3 polske perler