Voksne får "feriepenge" af far og mor

35 pct. af unge under 30 år får til tider til et økonomisk ferietilskud af deres forældre eller svigerforældre, viser undersøgelse foretaget af Hotels.com.

Foto: Iris
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

 Selvom man er flyttet hjemmefra og lever sit eget liv, kan det indimellem være rart med økonomisk hjælp fra »de gamle«.

Se også: Her får du mest ferie for pengene

En ny undersøgelse fra Hotels.com viser, at hver tiende dansker får et økonomisk tilskud til ferier fra forældre eller svigerforældre, selv om bidragyderne ikke skal med på turen.

Det er særligt unge under 30 år, der får »feriepenge«. Således har 35 procent af de 18 til 29-årige fået økonomisk tilskud til ferien af forældre eller svigerforældre, og det er ifølge livsstilsekspert Henrik Byager en del af en generel tendens.

"Forældre er forældre hele livet og føler og tager økonomisk medansvar for deres børns liv, hvis der er behov for det. De ser dem kæmpe lidt mere og have lidt sværere ved at få det gode job og den gode bolig, end de selv havde, og så kan de jo give en hjælpende hånd, og hvorfor skulle de ikke det?," siger han.

Også de omkring 40-årige får støtte hjemmefra
Og det er ikke kun de unge, der får økonomisk hjælp af deres forældre. Undersøgelsen viser, at også de omkring 40-årige får støtte hjemmefra. 22 procent af de 30 til 39-årige og flere end hver tiende (13 procent) af de adspurgte mellem 40 og 49 år har til tider fået et økonomisk bidrag fra forældre eller svigerforældre, uden at disse selv har været med på rejsen.

Det skyldes ifølge Henrik Byager, at den ældre generation i dag har solide opsparinger, som de gerne vil bruge på deres nærmeste. Også de voksne børn og deres børn.

"Vi har en generation af ældre eller midaldrende, som har solide pensionsopsparinger og penge i banken, som gerne vil gøre livet bedre for sig selv og for deres nærmeste. Der er udviklet en kultur, som er ny, og som er generationsafhængig, der går ud på, at forældre sponsorerer forskellige ting. Ferier for eksempel, som folk er glade for og finder værdifulde. De drysser lidt stjernestøv over en grå og sur hverdag," siger han.

Ser bort fra selvstændighed
Han påpeger, at man i gamle dage nok ville have slået hårdere på sin egen selvstændighed og ikke ville stå i gæld til nogen og underlægge sig sine forældre. Men ønsket om at klare sig helt selv er man villig til at se bort fra, hvis det handler om en tur til Barcelona.

"De generationer, vi snakker om her, har generelt et mere venskabeligt forhold end det klassiske forældre-børn forhold, og så glider den slags jo rigtig let i langt de fleste familier," siger Henrik Byager.