Vil du forstå USA i valgåret 2020? Så gør som amerikanerne og tag til Philly

Philadelphia har rejst sig fra ryet som rusten industriby og sætter hvert år nye rekorder i besøgende. Berlingske har besøgt byen, hvor USAs demokrati blev født, og som i Trump-æraen inkarnerer historien om både det gamle og det moderne Amerika.

Philadelphias skyline er ikke så imposant som New Yorks, men byen holder et højt arkitektonisk niveau og rummer en til tider smukt tilrettelagt, andre steder uskøn blanding af nye og gamle bygninger. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Egentlig rummer det sin egen logik. I en tid, hvor ord som »impeachment« og »The Founding Fathers« strømmer ud fra aviser og nyhedsudsendelser, og hvor Donald Trump har redefineret amerikansk politik, søger flere svar i historien. Hvad var meningen med det hele, da det demokratiske fundament, som USA stadig hviler på, blev støbt?

Derfor gør flere og flere som Bruce Springsteen gjorde i sin Oscar-belønnede sang fra 1993: De begiver sig ud i »The Streets of Philadelphia«. Byen, der henlå som en grå ophobning af slidte industribygninger i 1980erne, har fået et bemærkelsesværdigt comeback. Ikke mindst, fordi den er vendt tilbage til en moderne udgave af sin oprindelige identitet som »the birthplace of America«. Stedet, hvor USA løsrev sig fra den britiske kolonimagt og blev sin egen, og byen, hvor de to vigtigste dokumenter i amerikansk politisk historie, Uafhængighedserklæringen og Forfatningen, blev underskrevet. I 1700-tallets Philadelphia blev de demokratiske byggesten placeret i så fin en orden, at de stadig danner grundlaget for den måde, USA styres på.

(artiklen fortsætter under billedet)

Philadelphia har en række markante vartegn, der præger bybilledet downtown. Her er det City Hall. Fold sammen
Læs mere
Foto: Rilo Naumann.

Da Philly blev smart

Det er blevet smart at tage til »Philly«, som byen altid har heddet i folkemunde. Senest er byen kommet på listen over National Geographics »25 must-see-destinations in 2020«, og succesraten indikerer, at Trump ikke ligefrem har været skadelig for interessen. I 2018 rundede et støt stigende antal besøgende en ny rekord, da hele 45 millioner gæster lagde vejen forbi. Mange af dem kommer fra andre egne af USA, men nu vil Philadelphia have resten af verden til at forstå, at byen har andet på hylderne end den famøse flødeost af samme navn.

»Vores ambition er, at Philadelphia skal være stedet, hvor turister fra Europa bor, mens de udforsker østkysten. Her er mere »value for the dollar« end i New York, og man kan hurtigt tage toget til New York, Washington DC og Boston,« siger Philadelphias borgmester, Jim Kenney, da Berlingske taler med ham om byens opblomstring.

Nuvel, Philly må udforskes. Jeg har selv boet i New York og rejst over det meste af USA, men jeg har kun besøgt Philadelphia kortvarigt. Denne gang tilbringer jeg tre hele dage i byen, der kendes som »The City of Brotherly Love« – idet philadelphia er græsk for »broderlig kærlighed« – og som fik navnet af sin grundlægger, kvækeren William Penn (1644-1718). Det store spørgsmål er: Er kærlighed og en pæn skyline nok til at kunne konkurrere med byen med den endnu mægtigere skyline, New York mod nord, og magtens epicentrum, Washington mod syd?

(artiklen fortsætter under billedet)

Indepedence Hall, tidligere State House of Pennsylvania, hvor USAs uafhængighedserklæring og forfatning blev underskrevet, er et must-visit. Fold sammen
Læs mere
Foto: Marco Rubino.

Historie overalt

Svaret på den slags spørgsmål findes altid, hvor folket er. Ude på gader og stræder, i butikker og neglesaloner, på barer og restauranter. Jeg finder hurtigt ud af, at Philly er herligt walkable. Intet er så opslidende som at bruge sin tid i trafikkøer i en taxa eller på at udregne offentlige transportssystemer, og i Philadelphia er det ikke alene let at gå rundt, det er også afsindigt spændende.

I byens gamle bydel ligger der historiske attraktioner overalt, og i byens Rittenhouse-kvarter er der flere restauranter, barer, butikker og gallerier, end man kan nå at besøge. Hvis man lyster, er der også masser af muligheder for at opleve »the real America« i byens mindre polerede forstæder. Det er også værd at bruge et par ekstra dage på at leje en bil og udforske andre områder af den interessante svingstat Pennsylvania, der rummer alt fra Amish Country til Gettysburg, og som i politisk terræn veksler fra det ærkedemokratiske Philadelphia til de store landlige (»rural«) områder med republikansk dominans.

Jeg tager på historisk byvandring i »Old City«, hvor mine forfrosne tæer tripper henover de gamle brosten, mens den vidunderlige guide Mike underholder med et hav af detaljer om dengang, de første kongresser blev samlet under primitive forhold i 1700-tallet, og historien blev skrevet. Uafhængighedserklæringen, der løsrev USA fra den britiske kolonimagt, og Forfatningen, der stadig er det væsentligste udgangspunkt for amerikansk politik og lovgivning (både den igangværende rigsretssag mod Præsident Trump og den omdiskuterede, amerikanske våbenpolitik er for eksempel direkte udløbere af »The Constitution«).

(artiklen fortsætter under boksen)

Den gamle bydel er et slaraffenland for historisk interesserede. Byens vartegn, Liberty Bell, der engang ringede fra toppen af Indepence Hall (dengang The Pennsylvania Statehouse) for at kalde folket og politikerne til samling, er konstant omringet af turister og er det perfekte Philly-insta-moment. Men der er masser af andre små og store monumenter over den tid, hvor demokratiets vugge begyndte at svinge, og det kan absolut anbefales at tage på en af de mange arrangerede byvandringer, som giver overblik og indblik. Ellers var jeg næppe havnet i George Washingtons bænk i Christ Church, byens smukke kirke fra 1695, hvor den amerikanske Episcopal Church blev grundlagt.

Kunst og kalorier

Jeg opdager, at det ikke er pral, når Philadelphias borgmester Jim Kenney erklærer, at »restaurantscenen er bedre end i New York«. Den er i hvert fald på niveau. En middag på den populære, prisbelønnede restaurant Zahav er en mindst lige så stor oplevelse som de bedste newyorker-restauranter. Reading Terminal Market er en forrygende oplevelse udi både mad og people watching og er i sig selv en af byens store attraktioner.

(artiklen fortsætter under billedet)

Det gigantiske Museum of Art er en af Philadelphias kulturelle bastioner og rummer mere kunst, end man kan nå at fordøje. Billetten gælder til to dage af samme grund. Fold sammen
Læs mere

Men først og fremmest er jeg blown away over byens kulturtilbud. Enhver, der måtte tænke, at Philadelphia er lige så rusten som de skibe, der gennem tiden er blevet klodset op i byens industrihavn, skylder sig selv en tur på det overdådige »Philadelphia Museum of Art«. Stedet, der om noget repræsenterer klassisk kunst, blev paradoksalt nok for alvor verdensberømt, da populærkulturen gjorde sit indtog. Da Sylvester Stallone tonsede op og ned af de 72 trappetrin foran museet for at blive klar til sit livs kamp i filmklassikeren »Rocky«, antog besøgstallet nye højder. I dag hedder trapperne ikke andet end »The Rocky Steps«, og byen har været klog nok til at omfavne Hollywood-baskerens betydning og har placeret en statue af Rocky Balboa foran museet.

(artiklen fortsætter under videoen)

Indvendigt er museet så enormt, at der er personale overalt til at gelejde vildfarne gæster på rette vej, og det er ikke for ingenting, at man får billet til to dage. Udover de gigantiske amerikanske og internationale kunstsamlinger fra snart sagt samtlige epoker, er det værd at henlægge sin frokost til museets restaurant Stir. Glem alt om museumscafeterier med slatne salatblade på rejemaden. Her er både et interessant menukort og god betjening.

(artiklen fortsætter under billedet)

Statuen af Sylvester Stallones filmhelt Rocky Balboa, som står foran Philadelphia Museum of Art. »Rocky«-filmene har en ikke uvæsentlig betydning for turisternes interesse for Philly. Rocky løb op ad trapperne foran museet for at komme i form til sin kamp i filmen fra 1976, og i dag sponser turisterne stadig op og ned af trinnene.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Urbain.

Forstå USA

Hvad får man så i Philly, som man ikke får østkystens mere gængse storbyer? Hvis man er relativt ubevandret i USA, får man en mere autentisk oplevelse af, hvad landet i virkeligheden er. Philly er mindre europæisk end New York og har større diversitet end Washington. Der er langt mellem jakkesættene, men masser af real, hard working people. Og så er Philadelphia, i al sin uudforskethed, stadig så uvant med oversøiske turister, at du møder masser af den nysgerrighed og venlighed, som amerikanerne er så kendt for. Oh my Gosh, are you from Denmark?

I et valgår, hvor Trump med stor sandsynlighed bliver genvalgt, er Philadelphia – og resten af Pennsylvania – et af de bedste steder at lære at forstå USA. Selv om byen er en bastion for Demokraterne, møder du både dem, der foragter Trump, og dem, der elsker ham. Gør dig selv den tjeneste at møde dem alle uden fordomme og med samme venlige nysgerrighed, som de garanteret møder dig. Den amerikanske magi opstår, når man forstår, hvor mange forskelligheder, der er moslet sammen på et kontinent, og at der gemmer sig vidunderlige mennesker bag alle politiske holdninger.

Sjældent har det været mere relevant at besøge »the birthplace of America« end i valgåret 2020. Sjældent har lyden af skridtene henover de brosten, som George Washington engang vandrede på, runget mere relevant i samtiden. Og sjældent har det været mere påkrævet at forholde sig til det råstof, som USA er skabt af, på et oplyst grundlag.

Philadelphia inkarnerer historien om både det gamle og det moderne Amerika. Det var her, en flok mænd i tidernes morgen støbte USAs demokratiske fundament. Men Philly favner også historien om storbyen, der engang var synonym med rå industri og gold fattigdom og nu har rejst sig fra rusten og er blevet mere moderne end de fleste. Og midt i det hele står et folk, der i en polariseret tid gør et bravt forsøg på at leve op til ambitionen om »Brotherly Love«. Det slipper de godt fra. Tre dage i Philly er måske ikke længe nok til at udvikle en dyb kærlighed, men rigeligt til at blive småforelsket.

Berlingske var inviteret til Philadelphia af Atlantic Link, som ikke har haft indflydelse på artiklen.