Vil bygge et bjerg i Berlin

Et bjerg, der er en kilometer højt, er et af forslagene til, hvad der skal være i den nedlagte Tempelhof lufthavn.

Foto: www.the-berg.de
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kan blive et nyt vartegn for Berlin, mener den tyske arkitekt bag idéen.

Læs også: Verdens længste biltur gennem et bjerg

Og det er helt sikkert. Bliver hans forslag gennemført, så kan man slet ikke komme uden om det.

Arkitekt Jakob Tiggers forestiller sig nemlig et anlagt kunstigt bjerg på Tempelhof - og et anseeligt et af slagsen. Det skal være 1.000 meter højt.

"The Berg", som bjerget allerede kaldes af berlinerne, er ét blandt flere forslag til, hvad det 380 hektarer store Tempelhof- lufthavnsområde skal benyttes til i fremtiden.

"Mens andre storbyer rundt om i verden udfordrer mulighedens rammer ved at bygge giganthoteller i finurlige former, høje kontorbygninger eller store kulturtempler, vil Berlin få intet mindre end et bjerg. Det store område er alt for værdifuldt til at blive ofret til middelmådige bygninger," siger Jakob Trigger, der selv er berliner, i et interview i Der Spiegel.

Slalom på bjergsiderne
Han forestiller sig, at bjerget skal være snedækket fra september til marts og have et alpint skianlæg. Om sommeren skal bjerget være dækket af tyske planter og blomster. Og hele året rundt vil der fra toppen være en fantastisk udsigt, for både turister og byens egne beboere.

Der har været flylandingsbane på Tempelhof i 100 år. Lufthavnen blev officiel i 1923 og Lufthansa blev grundlagt i 1926. I 1934 blev lufthavnens nye store terminal-bygning, bygget så den skulle ligne en svævende ørn fra luften, åbnet.
Bygningen, som den britiske arkitekt Lord Norman Foster senere har betegnet som "alle lufthavnes moder", var nazisternes "port til det germanske rige" og dengang den tredjestørste i verden.

Efter Anden Verdenskrig var lufthavnen igen i centrum, nu som lufthavn for "luftbroen" til det isolerede Vestberlin.

Lufthavnen lukkede sidste år
Sidste fly lettede fra lufthavnen 30. oktober sidste år, og siden har der været en folkebevægelse for at gøre Tempelhof til Berlins svar på New Yorks' Central Park - og i den sammenhæng passer idéen med  "The Berg" fint.

Andre idéer er at bruge terminalbygningerne til "nye og fremtidsorienterede virksomheder". Men endnu er der ikke truffet endelig beslutning om det giganske projekt, der kaldes "Tempelhof Freiheit".