Vietnams hotte grønne paradis

Con Dao er et af tidens hotteste rejsemål. En vietnamesisk øgruppe med underskøn natur, unikt dyreliv – og en benhård satsning på bæredygtighed som trækplaster for turisterne.

Øgruppen Con Dao er beriget med kyster med lange hvide strande. Foto: Six Senses Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ding. Skiltet med »spænd sikkerhedsbæltet« lyser. Det lille fly lægger an til landing. I en lufthavn så lille, at her ikke er et bagagebånd. En lastbil kører ud til flyet for at hente kufferterne, og så kan jeg ellers få udleveret mit rejsegods fra bagsmækken af vognen. 

Se også: Guide til smagen af Vietnam

Det er nu ikke noget stort problem, for her lander blot tre propelfly om dagen med 68 passagerer i hver. Hvilket fortæller sin helt egen historie om en af disse få tilbageværende pletter på landkortet, hvor der er smukke sandstrande, uspoleret natur og masser af historie.

Sidstnævnte er ikke af den muntre slags, for øgruppen på i alt bare 75 kvadratkilometer ligger ude i havet i det sydøstlige Vietnam, cirka 230 km fra Ho Chi Minh City, og den afsides beliggenhed gjorde den til det perfekte sted at gemme besværlige fanger af vejen under dels den franske kolonimagt, dels Vietnamkrigen. 

Det har givet Con Dao øgenavnet ’Vietnams Alcatraz’, men i dag er der ikke meget fængselshelvede over Con Dao.

First-moverne er for længst landet, og Con Dao har opnået position som en ”hot” destination med fast plads i de store, indflydelsesrige rejsemagasiner.

En af årsagerne skal findes i, at Con Dao - trods oprindelige planer om det modsatte - har valgt en turiststrategi, der hedder luksus, bæredygtighed og eksklusivitet. En plan, der fik masser af næring med åbningen af det überhippe, fem-stjernede øko-resort Six Senses Con Dao. 

Hotellet, som ligger på den største ø i gruppen, Con Son, integrerer den moderne arkitekturs rene linjer med en bæredygtig tankegang. Her er ikke nogen egentlige hotelværelser, men 50 øko-venlige luksusvillaer med privat pool, opført i lokale materialer og med masser af genbrugsteak. 

Det er ikke guld og glimmer, men naturmaterialer og omtanke, hvilket får stedet til at ramme lige ned i tidens hotteste trend: Den bæredygtige turisme.

“Da jeg første gang så Con Dao, forelskede jeg mig straks i stedet. På en ferie prøver de fleste at komme væk fra det hektiske byliv, og så ønsker man ikke ende i et strandområde, der er pakket med turister”, forklarer Bernhard Bohnenberger, øverste chef i Six Senses Resorts & Spas kæden.

Jeg har fanget ham på telefon fra Hong Kong for at få en forklaring på, hvad en af verdens ypperligste hotelkæder laver på en afsondret vietnamesisk øgruppe, der indtil videre ikke har set mange turister.

”Vi åbner resorts på steder, som andre hotelkæder endnu ikke har opdaget. Vi skaber destinationer og så følger andre efter. Det har vi set på Maldiverne, i Thailand og andre steder i Vietnam, men forskellen er, at Con Dao er et naturreservat, så her vil der højst blive bygget 4-5-6 resorts”, siger Bernhard Bohnenberger. 

Man kan hurtigt bruge en dag eller to i de luksuriøse omgivelser på resortet, men Con Son, som den største ø i gruppen hedder, er i sig selv er et sted, der indbyder til, at man kommer ud i den nationalpark, som øgruppen siden 1993 har haft status af. Og som blandt andet betyder, at dykning og snorkling er fænomenalt på grund af dels de 7.000 hektar koralrev, dels antallet af fisk, som er enormt, fordi fiskeri er forbudt. 

På samme måde er 80% af landarealet dækket af skov og dermed perfekt til udfordrende vandreture med mulighed for at iagttage flere truede dyrearter på nærmeste hold.

Og endelig er Con Dao det foretrukne sted i Vietnam for havskildpadderne at lægge æg ligesom øgruppen er hjem for den sjældne dugong delfin. 

Con Dao har endnu ikke en hær af små rejsebureauer, der laver billige bådture, men man kan få hotellet til at arrangere en byrundtur eller man kan låne en cykel eller en kajak. Hvis man da ikke bare vil vandre rundt i klipperne på egen hånd. Eller gå en tur langs strandpromenaden, sætte sig på en af de små caféer og drikke et glas vietnamesisk iskaffe. Se på de gamle franske villaer med små forhaver, der ligger i forreste række ned til vandet, og på drenge, der spiller fodbold, og familier, der kommer rullende forbi med mor, far og to børn på én og samme motorcykel. 

Det ligner den rene idyl. Og er det indtil videre også. På den bæredygtige måde. 

Læs også: 10 gode grønne rejser