Vi vil ikke på job igen

85 procent af danskerne ser ikke frem til at vende tilbage til jobbet efter ferie, viser ny undersøgelse.

Kun meget få af os ser frem til at gå på arbejde efter ferien - forstå det, hvem der kan... Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt

Landets chefer kan se frem til sure miner og korslagte arme, når størstedelen af den danske arbejdsstyrke i dag tager fat efter årets sommerferie.

Næste: Fire danskere om at vende tilbage til jobbet efter ferien

Af en undersøgelse foretaget af Gallup for Urban fremgår det nemlig, at kun ni pct. af danskerne har glædet sig til at få ferien overstået og få gang i hverdagen – mens hele 85 pct. af de i alt 1.055 adspurgte har den stik modsatte holdning.

Lis Lyngbjerg Steffensen, som har forfattet flere bøger om stress, kalder resultatet af meningsmålingen for et klart sundhedstegn.

Et godt tegn
»Stress gør det svært at koble fra og nyde alenetid og tæt nærvær med familien. At så mange er i stand til at sætte pris på ferien, er derfor et glædeligt bevis på, at arbejdet trods alt ikke fylder alt i vores liv,« siger Lis Lyngbjerg Steffensen og opfordrer cheferne til at lægge blidt fra land.

»Efter ferien møder de fleste op med overskud på den mentale konto. Men den ekstra energi og det gode humør kan allerede inden efterårsferien være forvandlet til stress, hvis ikke man sørger for at holde pauser i løbet af dagen.«

På Roskilde Universitet er professor og cand. psych. Peter Olsén enig i, at en blid start kan give pote på længere sigt.
Han påpeger, at det for nogle kan være en virksom strategi at tage fat på de lettere ting efter ferien.

Men hvis overgangen til hverdagen gør alt for ondt, kan det ifølge professoren være mere grundlæggende forbedringer af arbejdsforholdene, der er brug for – og det vil ofte kræve mere kollektive forhandlinger.

Giver ekstra energi
Lis Lyngbjerg Steffensen kan kun nikke anerkendende til den udlægning og anbefale alle at tage fornemmelsen af frihed med ind i efteråret. For som hun siger:

»Man skal ikke tage arbejdet med på ferie, men ferien med på arbejdet, fordi glæden og evnen til at slappe af giver ekstra energi og højere humør.«

Se også: Vi tager arbejdet med på ferie