Vi skal lære at spise fjæsing

Sommer i Danmark: Læsø er kendt for sine jomfruhummere. Men næsten ingen har smagt fjæsing? Det vil en lokal fisker nu lave om på.

Foto: Kristian Ørsted Pedersen.
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det røde guld, kalder de dem på Læsø og Anholt med for den sags skyld - de delikate jomfruhummere, som sommerens igennem fiskes i farvandene omkring Kattegat-øerne.

Læs også: Delikatesser du kan dø af

Jomfruhummerne eksporteres i stor stil fra Læsø, og de hører naturligvis med til en sommerferie på øen.
Men nu vil en af de lokale fiskere, Bent Rulle, lære danskerne at holde af en anden lokal specialitet: røget fjæsing.

Fjæsingen med de fem giftpigge i nakken har ellers et blakket ry. Bl.a. som fisken, der er årsag til et dødsfald i Hans Kirks roman "Fiskerne". Og det er sjældent, at den står på menukortet, selv om den har en meget delikat smag.

Fjæsing med mærkat
Hvor godt fjæsingen smager, kan man selv teste i Bent Rulles nyåbnede forretning, "Røget Læsø-fjæsing", på havnen i Østerby.  Der er åbent fra kl. 11.

Bent Rulle fanger selv fjæsingerne, som saltes, tørres og ryges og derefter - mindre end 12 timer efter de er fanget - kan købes og nydes.

Fjæsingerne sælges med mærkat, så turisterne kan se, præcis hvor de kommer fra. At de er fanget fra kutteren "Bitten" tre sømil øst for Læsø, mens hummerne fanges med kutterne "Syrodde" og "Thomanja" henholdsvis seks og otte sømil øst for øen.

Når turistsæsonen er overstået har Bent Rulle i øvrigt planer om at eksportere fjæsinger til fastlandet - i første omgang til Vendsyssel.

Se også: Back-rolls og sydesalt på Læsø