Verdens stærkeste spiritus

Man kommer ikke uden om at rejse, hvis man vil have en prøve på verdens mest potente spiritus i sine cocktails.

"Balkan 176", en 176-proof (88 pct. alkohol) vodka fremstillet i Bulgarien, sælges i mere end 20 lande og med 15 forskellige advarsler om bl.a. farerne ved køre spirituspåvirket, alkoholforgiftning og om at drikke under graviditeten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Genrebillede af Michael Gottschalk
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det seneste år er mere potente typer alkohol rykket frem som andet og mere end et smerteligt minde fra kollegiefesterne, hvor det gjaldt om at blive fuld på en måde, der var både hurtig og billig.

Læs også: Verden set fra en barstol

Især i Nordamerika har de cocktails, der blev født under forsøg på at gøre forbudstidens rå spiritustyper drikkelige.

Hvad er det for alkoholtyper, vi taler om? Almindelig husholdningsspiritus som Gordon's, Johnnie Walker og Absolut indeholder som regel mellem 40 og 50 pct. alkohol, men nu er det ikke længere helt usædvaneligt - i hvert fald i det fremmede - at støde på spiritusmærker med en akoholprocent på både 95 og 98.

Noah Rothbaum, chefredaktør på liquor.com, påstår ligefrem, at der er mere smag ved whisky, der ikke er tilsat kildevand for at få alkoholprocenten ned på de mere drikkelige 43 og 40 pct..

Det må stadig komme an på en prøve, men et er sikkert: man er nødte til at rejse for at afprøve det.

"Balkan 176", en 176-proof (88 pct. alkohol) vodka fremstillet i Bulgarien, sælges i mere end 20 lande og med 15 forskellige advarsler om bl.a. farerne ved køre spirituspåvirket, alkoholforgiftning og om at drikke under graviditeten. Advarslerne er med til at fremme salget, forlyder det.

Selv om alle, der fremstiller spiritus med ekstremt højt alkoholindhold, siger, at meningen jo er, at den skal blandes. At det aldrig har været meningen, at det skulle drikkes rent. Hmmm, så tror vi på den og på den om julemanden i Grønland...

Verdens stærkeste spiritus

"Spirytus"
96 pct. alkohol
Fremstillet i Polen
Denne polske spiritus er den stærkeste, man kan købe i USA. “Den virker som når man får et hårdt slag i solar plexus,” har en forbruger oplyst til New York Post. Eller som en polsk forhandler oplyste: “Den er meget populær blandt piloter i Sibirien.”

"Everclear"
95 pct. alkohol
Fremstillet i USA
Everclear var den første 95 pct. alkohol, der blev fremstillet i USA. Den blev meget populær i 1990erne, hvor rock-bands og mange unge tog den til sig, fordi den er hårdtslående og tæt på at være helt uden smag.

"Golden Grain"
95 pct. alkohol
Fremstillet i USA
Denne spiritus er tæt på at have fuldstændig identiske kendetegn som "Everclear" og "Golden Grain" er da også fremstillet af samme producent og den indgår i drinks med navne som "The Screaming Purple Jesus" og "Instant Death". I øvrigt er den forbudt i en række af USAs stater.

"Bruichladdich X4 Quadrupled Whisky"
92 pct. alkohol
Fremstillet i Skotland
Denne whisky er den stærkeste single malt, der nogensinde er lavet. Den destilleres fire gange på en særlig måde, der er udviklet i det 17. århundrede. "Bruichladdich’s X4" lagres i nye egetræsfade for at give den smag  og den er, som det er blevet bevist af to BBC-journalister på britisk tv, i stand til at fungerer som brændstof og få en sportsvogn til køre over 100 miles i timen.

"River Antoine Royale Grenadian Rum"
90 pct. alkohol
Fremstillet i Grenada
Denne potende rom destilleres langsomt efter århundredegamle traditioner på gæret sukkerrørssafft for at den skal få så meget smag som muligt. Drik den med anstand (og skyl endelig efter med noget vandholdigt), når du vil falde i med de lokale.

"Hapsburg Gold Label Premium Reserve Absinthe"
89,9 pct. alkohol
Fremstillet i Tjekkiet
Denne absint blev markedsført under parolen: "Der er ingen regler." Og Hapsburg’s absint er helt sikkert ikke den samme, som blev drukket af Van Gogh, en af verdens muligvis mest berømte absint-drikkere, selv om den utvivlsomt har ansporet en del kunstnerisk aktivitet.

"Pincer Shanghai Strength"
88,8 pct. alkohol
Fremstillet i Skotland
De miljøbevidste spritproducenter fra Glasgow, fastholder, at deres økologiske (jamen, den er ligefrem sund) 88,8 procent vodka, udelukkende skal bruges i shots og i en enkelt flaske er der alkohol nok til 65 shots mod normalt 26. Den indeholder både hyldeblomst og saft fra tidslers, som bl.a. benyttes i kinesisk medicin til styrkelse af leveren. Hvor betænksomt.

"Balkan 176 Vodka"
88 pct. alkohol
Fremstillet i Bulgarien
Denne bulgarske vodka sælges i mere end 20 lande og skulle især være populær i Sydamerika. “Fra naturens side er vodka både farveløs og uden smag,” siger Noah Rothbaum, chefredaktør på liquor.com. “En høj alkoholprocent vil ikke rigtig tilføje noget smagsmæssigt, men det er som om de 88 procent alligevel formår at fange opmærksomheden. Er det ikke rigtigt?”

"John Crow Batty Rum"
80 pct. alkohol
Fremstillet i Jamaica
Hvid jamaicansk rom er landets den nationale udgave af hjemmebrændt. Den legendarisk potente John Crow Batty, hedder netop sådan efter fuglen John Crow-gribben, fordi den er stærkere end den berygtede ådselsæders mavesyre. Det skulle jo nok være en skål værd.

"Bacardi 151"
75.5 pct. alkohol
Fremstillet i Puerto Rico
Denne fint lysebrune rom er et must-have i klodens køligere egne. Og den bruges lige så gerne som vintervarmer og som fyrigt grundfjel i opbygningen af en piña colada.

"King of Spirits Absinthe"
70 pct. alkohol
Fremstillet i Tjekkiet
Til gengæld bruger King of Spirits i sin absint et middel udtrukket af malurt, som er forbudt i en række lande. Den samme ekstrakt som i 1800-tallet gjorde folk afhængige og angiveligt sindssyge af rigelig absint. I hvert fald er symptomerne på et stort forbrug søvnløshed, hallucinationer og kramper. Alligevel har denne absint sine tilhængere, der fremhæver, at den får "farver til at virke stærkere, din vejrtrækning lettere og især din hjerne let påvirkelig”.

"Clarke’s Court Spicy Rum"
69 pct. alkohol
Fremstillet i Grenada
Denne honningfarvede rom fra en af Grenadas største rom-producenter, er anerkendt for sine smagsnuancer mere end sin alkoholprocent; nelliker, muskat, hvid peber, kanel sætter smag på en spritus, der er lige så kompleks som den er potent. Helt civiliseret, faktisk.

Hvad er din stærkeste favorit? Giv os dit bud i en kommentar herunder!