Verdens stærkeste øl er skotsk

Den stærke skotske øl "Sink the Bismarck!" koster besøgende i Skotland, hvad der svarer til små 300 kr. for en flaske, men så holder den også 41 pct. alkohol.

En af verdens mest potente øl-typer hedder "Tactical Nuclear Penguin" - "taktisk atom-pingvin". Fold sammen
Læs mere
Foto: www.brewdog.com
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et skotsk bryggeri, der godt kan lide at være kontroversiel, har lanceret, hvad det selv betegner som "verdens stærkeste øl" - den holder en alkoholprocent på 41 pct..

Se også: Her koster en øl mest

Det skotske bryggeri BrewDog i Fraserburgh lancerede i november øllen "Tactical Nuclear Penguin" - "taktisk atom-pingvin" - som svar på det tyske bryggeri Schorschbräus øl Schorschbock, der holdt 31 pct. (30.86 pct.).

En begrænset mængde "Tactical Nuclear Penguin" er til salg for 30 pund - cirka 255 kr. - pr. flaske.

Herefter svarede Schorschbräu igen med Schorschbock på 40 pct. (39,44 pct.), hvilket i februar fik BrewDog til at lancere "Sink the Bismarck!" - med slet skjult henvisning til en af Storbritanniens store sejre under Anden Verdenskrig: jagten på og sænkningen af den mægtige tyske slagkrydser "Bismarck". Den var på 41 pct. - altså øllen - der sælges til 35 pund pr. flaske - ca. 300 kr.

Siden har Georg Tscheuschner fra Schorschbräu udtalt, at de regner med at kunne lave en øl på 45 pct., så en øl, der er stærkere end både whisky og gin, er måske allerede på vej.

Bryggeriet BrewDog er tidligere i den britiske offentlighed blevet skældt ud for at være uansvarlig i forbindelse med at det sendte øllen Tokyo på 18,2 pct på markedet. Den blev af samme grund fulgt op af en øl, Nanny State, med en meget lav alkoholprocent.

Flytter grænser

"Dette er en øl, der flytter grænser. Den tager udviklingen inden for øl til helt nye højder," siger administrerende direktør i BrewDog, James Watt.

Mr. Watt tilføjer, at en øl som "Tactical Nuclear Penguin" bør drikkes på samme måde som spiritus - og i samme mængde.

Den potente øl er forsynet med en advarsels-mærkat: "Dette er en ekstrem stærk øl. Den bør nydes i begrænset mængde og i en atmosfære af aristokratisk nonchalance. På præcis samme måde som du ville nyde en fin whisky, en album med Frank Zappa eller et besøg af et venligt, men alligevel opsat spøgelse."

Det har ikke forhindret Jack Law, fra Alcohol Focus Scotland, der tager sig af alkoholmisbrug og -skader, i at betegne den stærke øl som en "kynisk marketing-gimmick".

"Vi vil gerne vide, hvorfor et bryggeri vil producere en øl, der er lige så stærk som whisky," spørger Jack Law. 
 

Læs mere på http://beerticker.dk/