Verdens redningsvest

Der skulle er katastrofe til, før de lokale genopdagede mangrovens guddommelighed - mangroveskoven tog nemlig kraften ud af tsunamien.

Mangroven – som både beskytter koraller og kystlandet bag – er en verden af oplevelser. Men den er der i fare for at uddø. Store genplantningsprojekter er iværksat, og turismen hjælper også på den lokales nytte-opfattelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvilken forskel, de gør, viste sig i al sin rædselsvækkende gru den jul for fem år siden.

Læs også:
Øko-turisme i Amazonas

Dengang de dræbende bølger – tsunamien – spredte død og katastrofe over store dele af Asien. 300.000 mennesker omkom og 1,5 mio, mennesker blev hjemløse.

For da man fik kikket nærmere på ødelæggelserne viste det sig, at nogle kyststrækninger havde haft redningsvest på. Hvor der var mangroveskov, havde den nemlig taget kraften ud af tsunamien.

Egentlig gammel viden blandt de lokale kystbeboere, fiskerne, som var »glemt« i hurtige løsninger som dynamit-fiskning i koralrevet foran mangroven og uhæmmet brug af mangrove-brænde. Og det godt hjulpet på vej af turismen, hvor mangroven har måttet lade livet for at give plads til hoteller og hvide sandstrande med klart vand.

Denne erkendelse ramte fotograf Peter Hauerbach, som sammen med sin kone, journalist Ulla Lund, har dykket i ødelagte koraler og besøgt truede mangrover.

»De fleste kender problemerne ved at fælde regnskovene, men kun få ved, hvor vigtig mangroven er for at begrænse klimaforandringerne og beskytte mod havets påvirkninger,« siger Peter Hauerbach.

Sammen kastede parret sig ud i et projekt for at rette op på det. De har med støtte fra Danida besøgt og fotograferet mangroveskove og koralrev fra Nicaragua i vest til Sumatra og Sulawesi i øst. Skrevet artikler, arrangeret fotoudstillinger og holdt foredrag om emnet – hvordan mangroven beskytter koralrevene foran mod forurening. Hvordan den optager CO2. Hvordan der allerede er øget bevidsthed også blandt de lokale om at beskytte mangroven. Hvordan den rigtige form for økoturisme kan hjælpe med at beskyttelsen – men også om, hvordan koraler, mangrover og de lokale folk fortsat er truet.

»Vi har nu et omfattende materiale og masser af utrolige fotos, så hvad var mere naturligt end at runde projektet af med en bog,« mente han – og så gjort.

Før jul udkom på Forlaget Siesta »Livet på kanten – om mangrover, koralrev og lokale folk« med tekst på både dansk og engelsk og fyldt med billeder fra den forunderlige verden, som verdens redningsvest er.

www.siesta-forlaget.dk