Verdens nordligste hovedstad

Et besøg i Reykjavik kan, som en sjældenhed blandt storbyferier, anbefales til alle typer rejsende.

Foto: Julie Hassing Nielsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Island er for alle typer af rejsende.

Børnefamilier vil finde en by med et rolig tempo og et hav af de swimmingpools, som de fleste unger er så vilde med. Hertil kommer, at de islandske museer er børnevenlige med legerum og aktiviteter.

Se også: 44 grader varm vinter

Veninderne kan få den autentiske og fede shoppetur, fordi hovedgaden – Laugavegur – kun byder på lokale mærker (de store internationale brands er forvist til storcentre uden for byen). Islandsk design spænder vidt fra det traditionelle til det næsten outrerede over vintage (Reykjavik er et fremragende sted at shoppe vintage!) til »alt-i-islandsk-uld«. Alt sammen med en altoverskyggende fællesnævner: Kvaliteten. Fortsæt venindehyggen med kaffe på en af de mange hyggelige bogcafeer.
Og så udgør Reykjavik desuden en god base for parhygge.

Reykjaviks fremragende køkken, der nu er så billigt, at man godt kan lade sig forføre kulinarisk hver aften, skal her fremhæves. Og efter seafood i verdensklasse kan man flyde hen og lade tankerne fare i Reykjaviks mange geotermiske bade.

Lad os starte med de geotermiske bade. Det er nemlig svært at beskrive Reykjavik uden at nævne superseværdigheden »Den Blå Lagune«. Så lad den være nævnt. Den Blå Lagune ligger godt tre kvarters kørsel fra Rey-kjavik og kan nås med bus. Og ganske som forventet er den berømte lagune både hypet og turistet. Men der er samtidig en grund til hele virakken. Det er et fantastisk naturfænomen, og man vil bestemt ikke fortryde et besøg. Så sæt mindst et par timer af her.

Den vulkanske aktivitet på øen opvarmer imidlertid hundredvis af øvrige varme kilder både uden for og inden for Reykjavik. Og i Reykjavik bliver denne naturlige geotermiske aktivitet udnyttet til opvarmede swimmingpools, som udgør det lokale sociale livs omdrejningspunkt. Så  under et ophold i Reykjavik vil man altid være i gåafstand fra en pøl af varmt vand – de fleste er indendørs pools, men der findes også udendørs pools, hvor man både finder »hot pots« og dampbade. Så husk at have badetøjet med i tasken.

Et andet must i Reykjavik er det islandske køkken. Som – ikke overraskende – bugner af seafood i verdensklasse. Islændingene tilbereder den både traditionelt – dvs. en god fisk med kartofler, salat og tilberedte grøntsager, (prøv den på den klassiske restaurant »Prir Frakkar«) – og i et veludbygget fusionskøkken (find fremragende kombineret asiatisk og islandsk køkken ved det trendy »Fish Market«). Og så må man ikke skamme sig, hvis man en aften vælger en indisk restaurant, som ofte er inspireret af det islandske køkken, hvilket resulterer i en helt ny smag på verden.

Så hvordan skal en forlænget weekend i Reykjavik gribes an, hvis man gerne vil smage lidt af både islandsk kultur, historie og køkken?
Et godt sted at begynde er på Islands nationalmuseum. Særligt, hvis man har glemt, hvordan det nu lige var med vikingerne og tilhørsforholdet til Danmark. Her fortælles Islands historie grundigt i illustreret form i en overskuelig to-etagers bygning.
Man starter med bosættelsen af øen og fortsætter med den historiske udvikling op til moderne tid og løsrivelsen fra Danmark i 1944. Her kan man også ved selvsyn få et kig ind i de primitive fiskerhytter, som blev beboet vel ind i det 20. århundrede.
Glem ikke at besøge kælderetagens fotoudstilling om øens natur.

Spis frokost på den nærliggende restaurant »Dill« ved Det Nordiske Hus, hvor man har en god udsigt over Reykjavik.
Efter frokost kan man bevæge sig op til den majestætiske Hallgrimskirkja, som troner på et af Reykjaviks højeste punkter, og som kan ses fra hele byen.
Fra kirketårnet kan man nyde den storslåede udsigt over Reykjaviks mange små farvede huse og det dramatiske golde landskab i baggrunden.

Aftenen kan passende tilbringes i  musikkens verden i Reykjaviks nye koncertsal, Harpa, eller til en koncert med Islands symfoniorkester. Eller man kan vælge at tage turens første dyp i de varme kilder og drage til Den Blå Lagune, som har åbent til kl. 21.
Vælger man en sen aftentur i Den Blå Lagune – fortvivl ikke – hos Tapas Barinn kan man nyde seafood tapas indtil kl. 23.30 på hverdage.

Dagen efter bør man starte i Laugardalslaug med »hot pot« og dampbade i Rey-kjaviks største udendørs- og indendørs swimmingpool. Inkludér eventuelt et besøg hos det femstjernede Laugar Spa, som ligger i forbindelse med Laugardalslaug.
Gå efter en afslappende morgendukkert via Reykjaviks botaniske have til Reykjaviks Kunstmuseums særudstilling om skulptøren Asmundur Sveinssonars. Gem billetten – den rækker til kunstmuseets andre udstillinger fordelt omkring i byen. Nyd det islandsk-asiatiske fusionskøkken til frokost hos Fish Market i centrum.

Eftermiddagen forsætter i kunsten verden i Hafnarhus – Reykjaviks kunstmuseums afdeling for moderne kunst. Fordøj efterfølgende besøget over en god kop kaffe og et stykke hjemmebagt kage på en af Reykjaviks utallige bogcafeer.
En favorit – også blandt lokale – er bogcafeen Babalu, som tilmed har en udendørs terrasse på 1. sal, hvor man kan nyde den spæde nordiske sol.

Indtag middagen på den klassiske fiskerestaurant »Prir Frakkar«, som forlyder at være en Jamie Olivers favorit (kom tidligt. Rygtet er ude). Og nyd bagefter aftenen og natten i musikkens tegn. Enten til elektroniske rytmer, hvor den trendy elektrobar »Factory« er et besøg værd og efterlader en stund en i tvivl om, hvorvidt man er havnet i New Yorks trendy Brooklyn kvarter.
Er man mere til stille live musik skal man finde vej til barerne langs Laugavegur, hvor lokale musikere ofte spiller stille akustisk guitar. Tilbring aftenen således – og man er ikke længere være i tvivl om, hvorfor denne lille landlige hovedstad kunne fostre store verdensartister som Bjørk og Sigur Ros.
 

Shopping

Shopping i Reykjavik er centreret omkring hovedgaden Laugavegur. Hold øje med:

Vintage
Genbrug og vintage er rigt repræsenteret på Laugavegur. Et must er butikken »Rokk & Rosir«.

Uld
Islandske sweatere, varme plaider, halstørklæder – altsammen naturligvis i islandsk uld – kan købes i adskillige forretninger. Vil man selv strikke kan garnet købes i The Handknitting Association of Iceland (handknit.is)

Islandske designere
Mange unge islandske designere findes i centrum. Designet minder meget om dansk minimalisme. For islandske mærker, tjek:
kalda.is, volcanodesign.is, einvera.com, nikitaclothing.com


Restauranter

Prir Frakkar
Rygtet vil vide, at Jamie Oliver spiser her. Menu inkluderer foruden fisk i særklasse andre lokale specialiteter herunder hval, lam og hestebøf.
3frakkar.com

Fishmarkadurinn
Vellykket fusionskøkken mellem asiatisk og islandsk køkken i en af Reykjaviks ældste bygninger.
fishmarket.is
 

Termiske bade og pools

Laugardalslaug
Den største pool i Island, som inkluderer udendørs pool, adskillige hot spots og dampbad. Laugardalslaug ligger i forbindelse med det luksuøse Laugar SPA.
laugarspa.is

Den Blå Lagune
Islands seværdighed nr. 1. Ligger cirka 45 minutters kørsel fra Reykjavik. Hyppige busafgange (pris ca. 300 kr. inkl. entré).
bluelagoon.com

Læs også: 4 x nordislandsk eventyr