Verdens modigste rejsejournalist

'Dristige Diego' laver tv-programmer til National Geographic fra så usædvanlige rejsemål som Irak, Iran og Pakistan.

Diego filmer strandliv i Pakistan. Fold sammen
Læs mere
Foto: Diego Bunuel / National Geographic Channel
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sig Iran og Irak, og billederne af blodige ofre for bilbomber og skrigende menneskemængder toner frem på nethinden. Hvem vil lige forbinde hiphop med Iran, løsslupne beachparties med Pakistan, eller heavy metal-koncerter og fitness med Irak?

Se også: Verdens bedste rejsebøger

Tv-værten Diego Buñuel, 34, år er National Geographic Channels svar på Tintin, og han har sat sig for at vise andre sider af nogle af verdens farligste og mest utilgængelige steder.  Bare man ikke siger det til hans mor.

Og netop det er titlen på den rejseserie, der begynder på kanalen i morgen aften. Den stammer fra hans tid som udenrigskorrespondent, hvor han ofte blev sendt ud for at rapportere fra krigshærgede lande som Afghanistan og Congo for aviser og tv.

»Hun var meget bekymret, så det blev nærmest en vittighed, hver gang jeg skulle af sted, at ingen måtte fortælle hende, hvor jeg var. Men nu er hun meget stolt af mig,« siger Diego Buñuel til Rejseliv.dk, mens et inferno af bilhorn-larm maser sig gennem mobiltelefonen fra Nigeria, hvor han er i gang med at lave en ny rejseserie om verdens 10 skøreste byer.

»Jeg holdt op, fordi jeg blev træt af hele tiden at skulle fastholde det samme nyhedsbillede af bomber, blod og ødelæggelser. Jeg fik lyst til at vise, at der også findes spændende mennesker og steder lige rundt om hjørnet. Udlandsnyheder er blevet alt for meget klicheer med repræsentanter for minoriteter, der stjæler billederne. Man bliver jo ikke sendt 5.000 km væk for at rapportere hjem, at her går det godt. Det skal være forfærdelige historier.« fortæller Diego Buñuel.

Søn af berømt filminstruktør
Joken med mor er blevet en levevej for den charmerende franskmand, der er barnebarn af den verdensberømte spanske filminstruktør Louis Buñuel. Hans forældre er også begge filminstruktører, men det har aldrig trukket i Diego. Han vil hellere skildre virkeligheden end lave fiktion.

– Har du aldrig været bange?
»Nej, jeg var soldat og udstationeret i Sarajevo og Kosovo, før jeg blev journalist. Jeg lever efter mottoet: »Vær forberedt på det værste, og håb på det bedste«. Hvis jeg er bange, eller kuglerne flyver rundt om hovedet på mig, så har jeg ikke gjort mit arbejde godt nok.

Jeg betragter mig som en slags troubadour, der kan lide at fortælle om mennesker. Jeg har heldigvis ikke et hidsigt gemyt. Det vil være alt for farligt. I øvrigt er serien ikke en opfordring til at rejse til de pågældende steder som almindelig turist. Det vil jeg stærkt fraråde, at man prøver på,« understreger Diego Buñuel, der har en stor fan-skare på Facebook.

Vores problemer er bagateller
– Hvad er det bedste ved af være Diego Buñuel?
»Det er alle de usædvanlige mennesker, jeg har mødt på min vej. Det er en gave at opleve, hvor meget vi har til fælles, og få sat tingene i perspektiv. Hvor bagatelagtige vores problemer kan være.  I for eksempel Pakistan er det ikke et spørgsmål om at være homoseksuel eller transseksuel, men om at overleve!«

– Hvad er det værste?
»Ventetiden. Der går rigtig meget tid med at blive holdt tilbage, sidde på hotelværelser, forhandle om tilladelser. Det er altid det samme. Meget kedsommelighed og kort tid i aktion. Lige nu har jeg siddet fast i en taxa midt i myldretidstrafikken i Lagos i en time,« griner han og fortsætter:
»Er det ikke utroligt: for første gang i Jordens historie er der flere mennesker, der bor i byerne end på landet?«

Diego Buñuel har nu sit eget tv-selskab og er på optagelser seks måneder af året. Resten af tiden tilbringer han sammen med sin kæreste, popsangerinden Maggie Kim. De bor på skift i Paris og New York og venter deres første barn i midten af juni.

– Hvad er dit yndlingsrejsemål?
Costa Rica. Det er utrolig smukt, og så er der meget få mennesker. Min kone og jeg nyder at være alene, når vi er på ferie. Jeg har agorafobi! (angst for at være på et sted med mange mennesker, red.), når jeg har fri!«

TV: Premiere Lørdag Kl. 22.00
National Geographic Channel:  »Venzuela«